Politistii vegheaza asupra sigurantei noastre


3* Desi mai este o saptamana pana cand scolile se vor inchide, pentru ca incepe vacanta, politistii braileni vor continua si pe timpul vacantei sa desfasoare activitati specifice si de prevenire pentru cresterea sigurantei in unitatile de invatamant preuniversitar *

Politistii de la Compartimentul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii si de la Serviciul Rutier le-au oferit elevilor din scolile gimnaziale din localitatile Lanurile si Viziru sfaturi si recomandari preventive pentru cresterea sigurantei in perioada vacantei mari, avand in vedere ca vor dispune de foarte mult timp liber, iar parintii, aflati la serviciu, vor reusi destul de putin sa ii supravegheze.

Acestia au inteles ca atunci cand merg la joaca trebuie, obligatoriu, sa spuna parintilor unde si cu cine pleaca si la ce ora se vor intoarce, iar in absenta acestora sa nu deschida usa persoanelor necunoscute, chiar daca pretind ca reprezinta diverse institutii sau daca spun ca au fost trimise chiar de parinti.

Ei au mai fost invatati ca, atunci cand merg la plimbare, sa evite locurile izolate, cu multa vegetatie, si sa nu discute cu persoanele straine care le solicita diverse informatii cu privire la programul de lucru al parintilor. De asemenea, politistii le-au atras atentia sa nu insoteasca persoane straine care le solicita acest lucru, indiferent de pretext, si cand sunt pe strada sa limiteze, pe cat posibil, utilizarea telefonului mobil, care poate atrage persoanele rau intentionate. Daca parintii le-au dat bani pentru diverse cumparaturi au fost sfatuiti sa-i pastreze in borseta sau in buzunar.

* Mitul “minorii nu sunt pedepsiti” a fost demontat *

4Elevii au aflat in ce fapte antisociale pot fi implicati copiii si adolescentii si au demontat mitul conform caruia minorii nu sunt pedepsiti in astfel de situatii. Copiii au inteles ce inseamna delincventa juvenila, ce se intampla atunci cand cineva incalca legea, fie ca este adult sau minor si ce inseamna raspunderea penala. Politistii le-au explicat de ce este nevoie de legi in orice societate si de ce este trebuie ca fiecare cetatean sa le respecte.

Teribilismul si naivitatea specifice varstei adolescentine pot, de foarte multe ori, sub presiunea anturajului, sa conduca la savarsirea unor fapte antisociale. Politistii le-au prezentat cateva situatii in care adolescentii ar putea deveni infractori, iar copiii au inteles ca uneori de la o gluma proasta, de la o porecla sau de la un cuvant nepotrivit se poate ajunge la acte de violenta din cele mai grave. Totodata, o conduita agresiva nu rezolva o problema, ci dimpotriva o acutizeaza, iar „legea pumnului” este modul de a se impune a celor slabi, care nu cunosc alta modalitatea mai inteligenta de a solutiona o situatie critica. Pe langa consecintele fizice, emotionale si morale, politistii le-au explicat copiilor si ce pedepse risca daca savarsesc fapte antisociale. Copiii s-au implicat in discutii, adresand multe intrebari, iar la finalul intalnirilor au primit pliante cu sfaturi si recomandari preventive”, se arata in comunicatul publicat pe site de conducerea IPJ Braila.

Advertisements

Posted on 13/06/2013, in Infractional, Realitatea zilnica and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: