Pana la finele acestei luni, un nou act normativ pentru infiintarea primului fond mutual agricol


daniel-constantin1Legislatia pentru infiintarea primului fond mutual pentru agricultura va fi pregatita pana pe 30 iunie 2013, dupa care depinde de asociatiile de producatori daca vor constitui acest instrument destinat gestionarii riscurilor din agricultura, deoarece statul nu va putea acorda „la infinit” despagubiri fermierilor afectati de fenomenele meteorologice.

Legislatia pentru primul fond mutual va fi pregatita si sper sa ne tinem de cuvant, asa cum spus, pana pe 30 iunie. Pe urma depinde insa foarte mult de asociatiile de producatori, de fermieri, daca vor constitui un fond mutual care sa raspunda problemelor pe care le au atunci cand conditiile meteo nu sunt favorabile. Gestionarea riscurilor din agricultura este un lucru extrem de important pentru ca societatile de asigurari nu intervin sa sustina riscurile extreme din cauza vremii si ma refer la pierderi de venit care apar in piata. Solutia la aceasta problema este concentrata in acest fond mutul pe care incercam sa il implementam din acest an, dar care ar trebui sa fie un obiectiv prioritar in strategia pe termen lung de dezvoltare a agriculturii romanesti. Imi amintesc ca la Matca, numai de cand sunt eu ministru, anul trecut am acordat despagubiri pentru caderile de zapada care au distrus serele si solariile de acolo. Dupa aceea, au fost probleme cu grindina, iata acum sunt probleme cu inundatiile. Trebuie sa vedem putin si care sunt cauzele, astfel incat sa putem sa prevenim. Nu o sa putem la infinit sa acordam de la stat despagubiri. Solutia pe care trebuie sa o luam, si e o solutie moderna, dar care este cea mai utila, este infiintarea unui fond mutual”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

* Fondul mutual, o solutie pentru problemele pe care politele de asigurare nu le acopera *

Ministrul Agriculturii a precizat ca fondul mutual va fi o solutie pentru problemele create de fenomene meteo pe care politele de asigurare nu le acopera.

Noi vom avea, pana la sfarsitul acestei luni, la Ministerul Agriculturii, legislatia pregatita pentru a infiinta un fond mutual. Odata ce va fi infiintat fondul mutual, unde va contribui si statul cu o anumita suma, si fermierul, dar si Comisia Europeana, intr-o proportie importanta – la un euro, Comisia Europeana poate acorda despagubiri de 1,65 de euro. Deci, dupa ce se va infiinta, aceasta va fi solutia pentru fenomene extreme neacoperite de politele de asigurare, cum ar fi seceta sau grindina sau eventualele inundatii. Mai mult decat atat, si in cazul in care pe piata ar aparea probleme, fondul mutual poate sa intervina si sa despagubeasca pe cei care au pierderi de venit”, a explicat Daniel Constatin.

Acesta a mai precizat ca deocamdata se lucreaza la o situatie privind suprafetele de teren afectate de fenomenele meteorologice din ultimele luni, aratand ca trebuie luate masuri pentru a preveni eventualele inundatii.

Advertisements

Posted on 22/06/2013, in Economie and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: