Veste proasta pentru agricultori: Masura 141 a fost exclusa din PNDR 2014 – 2020


masura 141Masura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta” din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), nu se va regasi in aceasta formula in viitorul PNDR si nici nu va beneficia de realocari de fonduri pe actualul program.

Iata ce a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin: “Personal, cred ca, daca eram ministru atunci cand s-a deschis aceasta masura, nu o deschideam niciodata. Nu cred ca a adus sau va aduce vreun beneficiu, ci doar va intretine o activitate mica in gospodaria familiilor. Sunt 480 milioane de euro care au mers catre aceasta masura si care puteau fi folosite intr-o modalitate mult mai corecta, cum ar fi, de exemplu, fermele de familie”.

Oficialul de la Capitala a adaugat ca aceasta masura nu va face parte din noul PNDR sub forma in care a fost implementata pana acum.

Masura 141 cu siguranta nu se va mai gasi in forma in care este astazi. Vor exista masuri, cred eu, mult mai eficiente decat a fost masura 141, in care acordam cinci ani 1.500 de euro (pe an – n.r.) catre gospodariile taranesti, in care, din punctul meu de vedere, nu facem decat sa prelungim agonia. Trebuie sa-i ajutam pe acei oameni din gospodarii sa ajunga sa fie ferma de familie. Din acest motiv, chiar in acest an, din fonduri europene, si sper ca va continua masura si dupa 2014, am acordat un sprijin important, de 50.000 de euro nerambursabili, pentru cei care vor sa-si dezvolte fermele de familie”, a explicat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, nu vor fi alocati nici bani in plus pentru aceasta masura, desi la nivelul tarii sunt depuse peste 22.000 de proiecte declarate eligibile, iar fondurile ajung pentru putin peste 14.000.

Catre 141, cu siguranta nu. Am spus nu din doua motive: in primul rand, eu nu cred foarte tare in aceasta masura, nu cred ca poate sa aduca beneficii importante si mai degraba as duce banii catre fermele de familie; pe de alta parte, suntem pe ultimele luni ale perioadei 2007-2013, in care trebuie sa concentram banii pe care ii mai avem la dispozitie pe masurile cu adevarat importante. Sistemul de irigatii a beneficiat de o crestere importanta, sistemul de creare de depozite de colectare legume-fructe, fermele de productie la fel si iata acum fermele de familie”, a declarat Daniel Constantin.

Advertisements

Posted on 24/06/2013, in Economie, Realitatea zilnica and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: