26 iunie – Ziua Internationala de lupta impotriva traficului si consumului ilicit de droguri


antidrogConsecventa misiunii asumate, Agentia Nationala Antidrog, prin structuruile sale teritoriale – Centrele de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog marcheaza in fiecare an la aceasta data – Ziua internationala impotriva traficului si consumului illicit de droguri. Mesajul din acest an propus de Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate este: “Alege sanatatea ca prioritate in viata, nu drogurile!”, dorind sa traga un semnal de alarma cu privire la cresterea cererii de noi substante cu proprietati psihoactive (denumite generic etnobotanice) si efectele nocive pe care acestea le au asupra sanatatii. Prin campania din acest an, se doreste informarea populatiei generale, in special a celei tinere cu privire la efectele nocive ale acestor substante noi cu proprietati psihoactive, care, desi sunt cu mult mai daunatoare decat drogurile clasice si nu sunt destinate consumului uman, sunt foarte accesibile, in special in mediul on-line.

Vandute ca “droguri legale”, aceste droguri sintetice, “ingrasaminte de plante”, respectiv saruri de baie” sunt raspandite la o scara foarte larga. Folosirea acestor termeni creeaza o aparenta legalitate, facandu-i pe tineri sa creada ca aceste substante sunt mai putin nocive. Folosirea pe etichete a atentionarii “nu este destinat consumului uman” este doar o forma de a ocoli legislatia privind controlul drogurilor. Numarul mare de substante psihoactive care apar aproape lunar, lipsa constientizarii efectelor adverse ale acestora si potentialul de dependenta pe care il au, fac ca aceste substante sa reprezinte o provocare foarte mare pentru sanatatea publica. De cele mai multe ori, intre o doza letala si una “sigura”exista o limita foarte mica, iar consumul acestor substante a fost asociat cu delirul, comportamentul violent si mortea.

Conform sintezei elaborate de Agentia Nationala Antidog, privind situatia drogurilor in Romania, in anul 2012, in cazuistica urgentelor medicale gnerate de consumul de droguir ilicite se mentine o problema semnificativa cauzata de consumul de “etnobotanice”, deoarece in peste doua treimi (62,7%) din cazurile de urgenta datorate consumului de droguri ilicite a fost raportat un asemenea tip de consum. Totodata, in acest an se fac si primele mentionari privind decesele in urgenta cauzate de consumul de droguri. in privinta altor consecinte ale consumului de substante noi cu proprietati psihoactive se remarca, in cazuistica urgentelor medicale prezenta a 133 cazuri de tentative de suicid si a 9 decese, 10 din cele 133 de cazuri fiind atribuite consumului de “etnobotanice”, 16 datorate consumului de alcool, cate unul pentru drogurile clasice, 23 de cazuri de policonsum iar cele mai multe au fost atribuite consumului excesiv de medicamente. Din cele 9 decese inregistrate in urgenta, 4 au fost datorate consumului de “etnobotanice”.

in anul 2012 au fost inregistrate la nivel national 26 decese, direct asociate cu consumul de droguri, toate din Bucuresti si 16 cazuri indirect asociate consumului de droguri.

Activitatile pregatite pentru marcarea zilei de 26 iunie au fost amanate din solidaritate cu familiile persoanelor decedate in accidentul produs in Muntenegru si pentru a pastra un moment de reculegere in memoria acestora.

Advertisements

Posted on 26/06/2013, in Realitatea zilnica, Sanatate and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: