ATENTIE la NEATENTIE! Metoda „accidentului” continua sa faca victime


inselaciuni telefon* Tot mai multe persoane cad in plasa intinsa de raufacatorii care le transmit telefonic despre faptul ca o ruda apropiata a fost implicata intr-un accident grav si are nevoie urgenta de bani * Aproape zilnic, la Inspectoratul de Politie Judetean Braila sunt inregistrate sesizari care au ca obiect infractiuni de inselaciune savarsite prin intermediul telefonului. Desi intens mediatizata in ultima perioada, metoda “accidentul” se dovedeste a fi, inca, preferata persoanelor care doresc sa obtina castiguri nemuncite *

Infractorii mizeaza pe faptul ca vestea implicarii unei rude apropiate intr-un accident grav provoaca potentialelor victime o reactie emotionala puternica si le face sa actioneze precipitat. in loc sa analizeze informatiile primite si sa verifice veridicitatea acestora, victimele urmeaza doar instructiunile primite si trimit sume importante de bani pe numele persoanelor indicate de infractori.

Victimele sunt, in general, persoane varstnice, iar infractorii le contacteaza pe telefonul fix si, atribuindu-si calitati false (avocat, procuror, politist), le transmit ca o ruda (fiu, ginere, nepot) a fost implicata intr-un accident de circulatie grav si a fost retinuta de politie sau are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta. Pentru aceasta, le solicita sa trimita, prin sisteme de transfer bancar rapid (Western Union, Money Gram), diferite sume de bani, necesare pentru despagubirea victimelor accidentului ori reprezentand onorariul avocatului sau, ori sa achizitioneze coduri de reincarcare electronica a cartelelor telefonice si sa le comunice codurile.

* „Mama, sunt eu, baiatul tau! Am avut un accident, ajuta-ma!” *

telefon convorbiriIndrazneala infractorilor capata noi dimensiuni in cazul in care acestia se recomanda a fi chiar fiul sau nepotul viitoarei victime si pun modificarea vocii pe seama ranilor suferite in urma accidentului. Pentru a fi mai convingatori, dau la telefon un complice care pretinde a fi avocat si explica victimei ca trebuie sa transfere intr-un cont bancar sau sa inmaneze unei persoane o suma mare de bani, necesara pentru despagubirea victimelor sau pentru ca fiul/nepotul sa scape de inchisoare.

Pentru a nu contribui la prosperitatea infractorilor care utilizeaza metoda „accidentul”, politistii braileni recomanda cetatenilor sa tina cont de urmatoarele aspecte: un accident grav este de obicei anuntat de persoane oficiale, abilitate sa faca acest lucru; solutionarea cazurilor privind accidente rutiere se face de catre unitatile de politie sau, in cazul accidentelor usoare, prin intelegerea amiabila a partilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polita de asigurare auto obligatorie; despagubirile in urma unui accident sunt stabilite prin hotarare judecatoreasca sau prin societatile de asigurari; acceptand sa trimiteti unor persoane necunoscute bani, pe care, de multe ori sunteti nevoiti sa ii imprumutati de la rude sau cunostinte, riscati sa nu ii mai puteti recupera vreodata; oricine poate fi victima unui accident, dar intr-un astfel de moment critic, singura urgenta este cea medicala, si nu aspectul financiar.

Nici victima si nici autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani pentru a primi ingrijiri medicale de urgenta; fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, aparent intamplator, pe strada sau in apropierea locuintei dumneavoastra. Este posibil ca acestea sa incerce sa se imprieteneasca cu dumneavoastra pentru a afla detalii despre familie sau vecini; nu va lasati impresionati de <suferinta> din vocea interlocutorului si cereti-i cat mai multe detalii, din care sa va puteti convinge de identitatea celui in cauza; cereti informatii despre unitatea spitaliceasca, de politie sau parchet unde s-ar afla ruda implicata in presupusul accident si sunati pentru confirmare; pentru a verifica informatia, sunati pe numarul de telefon pe care comunicati de obicei cu presupusa victima. Daca aceasta nu raspunde, contactati o alta persoana in care aveti incredere. Aceasta poate sa va ofere sprijin, nefiind afectata emotional in acel moment. Nu trimiteti coduri de reincarcare electronica a cartelelor telefonice unor persoane pe care nu le cunoasteti, indiferent de calitatea invocata de acestea (avocat, procuror, politist etc.); anuntati cat mai repede politia in cazul in care sunteti victima unei astfel de inselaciuni sau daca cineva a incercat sa va insele”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

Advertisements

Posted on 26/06/2013, in Infractional and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: