Conflictele interetnice iau tot mai mult amploare. Politistii si autoritatile din Visani vor sa previna aceste incidente


conflicte interetnice* Vineri, 28 iunie 2013, Inspectoratul de Politie Judetean Braila a desfasurat o intalnire tip masa – rotunda in localitatea Visani * Misiunea politistilor a fost una dificila si a constat in a aduce la masa discutiilor doua familii de etnie roma intre care existau tensiuni de natura a periclita ordinea si linistea publica in localitatea Visani * Avand in vedere ca relatiile dintre cele doua parti implicate au degenerat in urma comiterii unor infractiuni de mare violenta si ca protagonistii conflictului apartineau neamului „ciacio”, romi autentici ale caror valori si norme se stabilesc doar in cadrul comunitatii de rit vechi, abordarea politistilor a presupus mult tact, vivacitate si implicare *

Intr-o prima etapa, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Braila s-au intalnit intr-o sedinta de lucru cu reprezentantii autoritatilor locale din comuna Visani si cu expertii pe problemele romilor. Activitatea a continuat cu intalnirea propriu-zisa a politistilor si a reprezentantilor comunitatii cu grupurile rome implicate.

conflicte interetnice (6)Moderatorul intalnirii a fost comisar-sef de politie Dumitru Budes, seful Serviciului de Ordine Publica, care a declarat: „Motivul pentru care am dorit sa ne intalnim astazi aici nu este unul dintre cele mai fericite. Cu o parte dintre dumneavoastra ne-am mai intalnit si anul trecut cand am avut de gestionat o posibila tensiune interetnica. De data aceasta, insa, problema este grava, a antrenat pierderea unei vieti omenesti si ceea ce este mai greu de acceptat este faptul ca cei implicati in conflict si in comiterea infractiunilor contra persoanei sunt membrii ai aceleiasi etnii. La nivelul Inspectoratului de Politie suntem interesati ca activitatea politistilor din teritoriu sa fie cat mai eficienta, iar cetatenii sa simta ca pot avea incredere si ca pot conta pe sprijinul politistilor. Orice problema aparuta la nivelul unei comunitati in domeniul sigurantei publice nu preocupa exclusiv pe lucratorul de la postul de politie din localitatea respectiva, ci ea devine o problema careia conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Braila ii acorda o atentie deosebita si pentru rezolvarea careia ne vom implica personal. Totodata, as vrea sa va reamintesc ca orice astfel de problema nu este responsabilitatea exclusiva a politiei, ci impreuna cu reprezentanti din comunitate, sprijiniti de fiecare membru al comunitatii, trebuie identificate parghiile comune de actiune”.

conflicte interetnice (3)Bun cunoscator al comunitatii Visani, comisar de politie F;prin Sergiu Dobrescu, seful Politiei Orasului Faurei a punctat, cu fermitate si autoritate, modul in care fiecare membru al celor doua familii trebuie sa se comporte in perioada urmatoare si care sunt drepturile si obligatiile pe care le au. Transmiterea mesajului „Sa nu lasam Visaniul sa ajunga pata neagra a judetului!” a fost urmat de indicatii ferme adresate auditoriului: „Este un proces in curs si trebuie sa asteptati pronuntarea instantei care va va face dreptate”. De asemenea, agent sef adjunct de politie Liviu Calmatui, politist cu experienta si traditie in comuna a prezentat, in argumentarea sa, aspecte din background-ul familial al grupurilor rome.

In perioada urmatoare, politistii, impreuna cu autoritatile locale ale comunei Visani, cu mediatorul sanitar si cu expertii pe problemele romilor, vor monitoriza conduit celor doua familii, pentru a preveni implicarea acestora in conflicte spontane.

Advertisements

Posted on 04/07/2013, in Infractional and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: