Impozite mai mari pentru parloaga, propune strategia pentru agricultura


parloagaMajorarea impozitelor pentru terenurile agricole nefolosite (parloaga), precum si pentru deteriorarea acestora, prin asolamente gresite sau folosire improprie, pot fi avute in vedere pentru a stimula utilizarea judicioasa a terenurilor, recomanda strategia elaborata de Comisia Prezidentiala pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii in Romania.

Impozitarea activitatii agricole este, de asemenea, ignorata de majoritatea fermierilor, singurele taxe platite in general fiind cele pe proprietatea terenului. Pentru a asigura un suport corespunzator finantarii agriculturii in perioada 2012 – 2020 din bugetul national este necesara adoptarea unor politici adecvate de colectare de taxe si impozite si din domeniul agricol. Astfel, se pot analiza variante ce pot sa stimuleze utilizarea in intregime a terenului agricol din Romania”, se spune in documentul mentionat.

Activitatile agricole din Romania asigura o contributie relativ scazuta la bugetul national. Astfel, desi agricultura asigura o contributie semnificativa la PIB, in fapt aceasta nu se materializeaza si in contributii financiare similare la bugetul national.

Lipsa unei fiscalizari corespunzatoare este datorata in principal derularii activitatilor agricole de catre fermieri sub forma juridica de <persoana fizica>. Astfel, acestia nu reusesc sa isi recupereze TVA-ul aferent input-urilor ce contribuie la realizarea productiei agricole (carburanti, fertilizanti, pesticide etc.), deoarece nici ei nu vand produsele agricole obtinute intr-un mod juridic corespunzator ce ar include TVA. O astfel de procedura ar ingreuna desfacerea produselor, ceea ce in unele situatii (produse proaspete si perisabile lactate, legume/fructe, flori) poate duce la pierderi semnificative”, se arata in strategia pentru agricultura.

Advertisements

Posted on 04/07/2013, in Economie and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: