Atentie sporita! Recomandari din partea politistilor pentru a vacanta in siguranta


vacantaPentru ca zilele libere din perioada de vara, concediu, vacanta sau week-end, petrecute departe de agitatia orasului, sa fie reusite, politistii braileni va readuc in atentie o serie de masuri pe care le puteti lua, pentru a va feri de infractori.

* Protejati-va bunurile personale atunci cand va recreati *

Politistii va recomanda sa acordati o atentie sporita lucrurilor personale, atunci cand mergeti sa va relaxati, in timpul iesirilor la iarba verde, la piscine, stranduri sau la pescuit. Pastrati mereu in raza vizuala, pentru supraveghere, patura, banca sau locul in care ati lasat obiectele personale! incercati sa lasati intotdeauna o persoana de incredere la locul respectiv. Nu lasati obiectele de valoare- bijuterii, portmonee, telefoane mobile- la vedere pe plaja. Cu un plus de vigilenta insa, va puteti bucura de vacanta, feriti de evenimente neplacute.

Cand ati ajuns la destinatie, nu lasati bagajele nesupravegheate langa masina.Nu expuneti sumele de bani pe care le detineti. Manifestati grija fata de bunurile dumneavoastra. Este indicat sa aveti in portofel doar suma de bani necesara pentru cheltuielile curente. Pastrati portofelul/geanta in fata dumneavoastra, aproape de corp, cu deschiderea catre interior. Evitati sa pastrati codul PIN alaturi de card. Daca v-a fost sustras cardul, anuntati banca despre acest lucru. Nu lasati nesupravegheate pe plaja lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Cateva momente de neatentie sunt de ajuns pentru ca infractorii sa le sustraga. Lasati-va lucrurile de valoare, banii, documentele in seiful hotelului. Luati la dumneavoastra numai sumele necesare efectuarii platilor curente. Daca vi s-a repartizat o camera la un etaj inferior, nu lasati geamurile deschise. Este calea cea mai usor accesibila hotilor. Inchideti usile de la balcon/terasa (acestea pot fi usor escaladate). In cazul in care ati fost victima unei infractiuni de furt din locuinta/camera de hotel, incercati pe cat posibil sa nu patrundeti in locul faptei, intrucat riscati sa distrugeti probe care pot duce la identificarea autorilor”, a precizat insperctor principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant la IPJ Braila.

vacanta 1Cand plecati de acasa, incercati sa creati aparenta ca se afla cineva in locuinta, prin instalarea unor dispozitive de aprindere si stingere automata a luminilor in locuinta sau colectarea frecventa a corespondentei, de catre un vecin sau o persoana de incredere. Rugati un vecin sa va supravegheze locuinta. Nu lasati sume mari de bani sau valori in casa. Nu postati pe retelele de socializare mesaje din care sa reiasa ca sunteti departe de casa, intrucat poate constitui o invitatie pentru hoti!

* Siguranta autoturismului *

Stabiliti cu exactitate traseul, prevazand locurile de popas sau de stationare pe timpul noptii. Daca doriti sa va odihniti putin, nu opriti in locuri necunoscute si mai ales izolate. Cautati popasurile special amenajate in acest sens. Parcati autoturismul intr-un spatiu bine iluminat sau pazit, inchideti geamurile si asigurati-va ca l-ati incuiat.

Atunci cand opriti, fie si pentru un scurt popas, nu lasati cheile in contact si asigurati-va ca ati inchis portierele si geamurile. Obiectele de valoare lasate la vedere in masina (genti, posete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoti. Indiferent de perioada pentru care parasiti autovehiculul, nu uitati sa conectati sistemul de alarma.

Nu lasati niciodata in autoturism actele masinii, bani sau alte documente importante. Daca traseul este mai lung, e bine sa va cautati cel putin inca un partener de drum pentru a va ajuta le nevoie. Fiti prudenti cand vi se solicita ajutorul. Nu luati in masina persoane necunoscute si mai ales pe timpul noptii.

Daca decideti sa va petreceti concediul in alta tara, interesati-va din timp cu privire la legislatia statului respectiv, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor/consulatelor Romaniei, informatii puse la dispozitie de Ministerul Afacerilor Externe, pe site-ul http://www.mae.ro.

Informati-va cu privire la moneda de schimb a tarii de destinatie si efectuati schimbul valutar inainte de plecare. in cazul in care moneda nationala este greu de achizitionat, puteti realiza schimbul valutar in euro sau dolari. Daca urmeaza sa calatoriti cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastra, treceti-va doar numele si numarul de telefon. Alegeti cu atentie agentia de turism de la care urmeaza sa achizitionati biletele pentru sejurul dorit. Cautati referinte despre aceasta intrucat au fost situatii in care ofertele “generoase” erau, de fapt, inselatorii!

vacanta 2* Recomandari pentru parinti *

Discutati liber cu fiul/fiica dumneavoastra despre ce are voie si ce nu are voie sa faca in aceasta perioada. Asigurati-va ca stiu numele complet al parintilor, numerele de telefon, adresa, pe care le pot divulga doar in situatia in care s-au ratacit. Invatati-i cum sa reactioneze in cazul in care se pierd. Nu va lasati copiii nesupravegheati in zonele aglomerate. Invatati-i sa evite compania strainilor si sa anunte o persoana de incredere atunci cand cineva ii face sa se simta inconfortabil. Pentru orice situatie care poate constitui o urgenta, apelati serviciul unic de urgenta 112!

Advertisements

Posted on 16/07/2013, in Infractional, Realitatea zilnica and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: