Praktiker se inchide. Zeci de angajati braileni vor solicita ajutor de somaj


praktiker* Dupa ce in urma cu ceva ani, PIC SA isi anunta incetarea activitatii comerciale, fiind urmat de Carrefour Armonia, iata ca acum a venit randul unui alt mare magazin de desfacere sa-si inchida usile, trimitand zeci de oameni in somaj, spre disperare * Este vorba despre magazinul Praktiker, a carui conducere anunta ca va intra in insolventa *

Cu toate ca nimeni nu se astepta la asa ceva, iata ca saptamana trecuta condecerea Grupului german Praktiker a facut un anunt, care aproape ca ii distruge psihic si economic pe sute de angajati. Actionarii au instiintat ca Praktiker va intra in insolventa, din cauza gradului ridicat de indatorare si lipsei lichiditatilor. Asta dupa ce vanzarea unei subsidiare din Luxemburg a esuat, titlurile grupului german prabusindu-se vinerea trecuta, pe 12 iulie, la bursa din Frankfurt, cu peste 70%.

Negocierile cu creditorii privind restructurarea liniilor de finantare au esuat miercuri seara, 10 iulie, deoarece o parte dintre creditori nu au aprobat refinantarea, dupa cum se arata intr-un anunt publicat de Praktiker. Grupul a solicitat protectie fata de creditori pentru Praktiker AG si unele divizii din Germania.

Vanzarea subsidiarei luxenburgheze Batiself SA a esuat dupa ce board-ul companiei interesate sa cumpere divizia nu a avizat tranzactia. Castigul care ar fi rezultat din vanzarea subsidiarei a fost inclus in planul de finantare inca din 2012, precizeaza conducerea Praktiker. Actiunile Praktiker s-au prabusit cu 72%, la 10 centi, cel mai scazut pret din noiembrie 2005, cand compania s-a listat la Frankfurt. Printre actionarii Praktiker se numara Donau Invest Beteiligungs GmbH, cu 10%, si Maseltov Ltd., cu 9,6%. Compania a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 190 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 555,6 milioane euro in 2011. Veniturile Praktiker au scazut anul trecut cu 5,6%, la 3 miliarde euro. Vanzarile Praktiker in Romania au scazut cu 6,5% in primul trimestru, la 21,6 milioane de euro. Divizia internationala a Praktiker, care include operatiunile retailerului din sase tari din Europa Centrala si de Est – Romania, Grecia, Polonia, Ungaria, Bulgaria si Ucraina – a consemnat o scadere de 12,6%, la 112,4 milioane de euro. De reamintit este faptul ca Grupul Praktiker a inaugurat si la Braila un magazin de desfacere, acest lucru intamplandu-se in toamna anului 2006, fiind pe atunci cel de al 14-lea in reteaua din Romania.

Praktiker mai detine operatiuni in Turcia si Luxemburg. Praktiker are 315 magazine in Germania si 99 pe plan international, din care 27 in Romania, potrivit datelor de la sfarsitul primului trimestru. Anul trecut, vanzarile Praktiker in Romania au scazut cu 6,6%, la 142,3 milioane de euro.

Advertisements

Posted on 20/07/2013, in Economie, Realitatea zilnica and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: