APIA verifica suprafetele agricole declarate la plata


apiaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca in aceasta perioada se desfasoara controlul la fata locului in vederea verificarii suprafetelor agricole declarate de fermieri in cererile unice de plata pentru anul 2013. Pentru a beneficia de platile directe pe suprafata, fermierii trebuie sa respecte anumite conditii de eligibilitate stabilite de reglementarile europene si nationale in domeniu.

Solicitantul schemei de plata unica pe suprafata trebuie sa exploateze cel putin 1 ha de teren agricol, iar suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 ha. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei este de cel putin 0,1 ha (conform art. 7 alin. 1 lit. a din OUG nr. 125/2006, cu modificarile si completarile ulterioare). In cazul livezilor traditionale, suprafata minima eligibila a parcelelor pentru Pachetele 1si 2 ale Masurii 214 este de 0,3 ha (conf. PNDR 2007-2013, versiunea consolidata);

De asemenea, pe toata suprafata agricola a exploatatiei potentialul beneficiar trebuie sa respecte cerintele de eco-conditionalitate, conditii reglementate prin legislatia nationala, si anume: Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), Cerintele legale in materie de gestionare (SMR), Cerintele minime (relevante pentru masura de agro-mediu).

Nu trebuie scapata din vedere nici respectarea cerintelor specifice pachetelor de agro-mediu solicitate. Pentru Masura 214 – „Plati de agro-mediu” este obligatorie tinerea evidentei agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat si pastrat pe toata perioada de desfasurare a angajamentului conform legislatiei in vigoare), fiind conditie de eligibilitate. In cazul in care solicitantul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibila.

Anul acesta, APIA a preluat peste un milion de cereri de plata, pentru aproape 9,884 milioane hectare de teren agricol.

Advertisements

Posted on 24/07/2013, in Agricultura, Economie and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: