En-gros-istii dau batai de cap agricultorilor. Producatorii sunt la un pas de faliment


agriculturaProducatorii agricoli se afla la un pas de faliment din cauza preturilor speculative practicate de en-gros-isti la achizitionarea diferitelor tipuri de cereale, dupa cum a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

Daca in anul 2011, cand a fost cel mai bun an agricol al Romaniei din ultima perioada, pretul de achizitie la en-gros-isti pentru un kilogram de floarea-soarelui era de 1,7 – 1,8 lei, iar in 2012 a variat intre 2,0 – 2,2 lei, in acest an kilogramul se vinde doar cu 1,0 – 1,1 lei. O situatie la fel de dramatica se inregistreaza si la grau, unde in anul 2011 pretul de achizitie era de 0,65 – 0,75 lei/kg, iar in 2013 este de numai 0,55 – 0,65, in conditiile in care toate input-urile (motorina, energie electrica) s-au scumpit cu un procent cuprins intre 25 – 35%”, a afirmat Laurentiu Baciu.

* Productiile din 2013 nu se ridica la nivelul celor din 2011 *

Potrivit lui Laurentiu Baciu, este exclus ca in acest an sa se obtina productiile agricole de la nivelul anului 2011.

E adevarat ca in acest an vom avea o productie mult mai buna ca in 2012, insa cu siguranta nu va depasi nivelul productiei din 2011. Nenorocirea este insa ca, in urma zvonurilor ca vom avea supra-productie, en-gros-istii practica preturi speculative, care nu fac altceva decat sa indrepte producatorii agricoli spre faliment. In aceste conditii, le recomand fermierilor sa amenajeze, in cel mai scurt timp, spatii de depozitare pentru recoltele obtinute, pentru a nu mai depinde de en-gros-isti pentru valorificarea productiei”, a mai spus presedintele LAPAR.

Acesta considera ca statul ar trebui sa intervina in piata si sa achizitioneze o anumita cantitate de produse agricole, la un pret mai bun decat cel existent la momentul de fata.

Desi autoritatile romane vor motiva, probabil, ca nu doresc sa intervina pe piata libera, exista totusi state in comunitatea europeana in care statul ia masuri si achizitioneaza o anumita cantitate de produse agricole, la un pret mai bun decat cel existent la momentul actual”, a subliniat Baciu.

Advertisements

Posted on 24/07/2013, in Agricultura, Economie, Realitatea zilnica and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: