CE vrea un plan de viabilizare a industriei europene de aparare


armata romanaComisia Europeana a propus pe miercuri, 24 iulie, un plan de actiune pentru a creste competitivitatea si eficienta sectorului de securitate si aparare care prevede masuri pentru consolidarea pietei interne in domeniu si stimularea sinergiilor intre cercetarea civila si cea militara. Motivatia care a stat la baza propunerii unui astfel de plan este determinata de evolutia mediului de securitate. Europa se confrunta, la momentul actual, cu noi provocari in materie de securitate, iar statele membre fac eforturi mari pentru a-si dota corespunzator fortele armate. Operatiunile derulate recent in Libia au scos in evidenta deficiente semnificative la nivelul capacitatilor militare esentiale.

Intr-o perioada in care resursele sunt limitate, cheia este cooperarea si avem nevoie de multa ambitie si eforturi pentru a evita suprapunerea de programe. Este timpul sa facem mai multe impreuna si sa ne angajam pentru o mai mare cooperare in domeniul apararii”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a prezentat initiativa in cadrul unei conferinte de presa impreuna cu comisarii europeni Antonio Tajani, responsabil in domeniul industriei si antreprenoriatului, si Michel Barnier, responsabil pentru piata interna si servicii.

Inca de saptamana trecuta, in timpul unei vizite la Washington, cand a fost ridicata problema increderii reciproce intre aliati, Barnier a afirmat ca va propune Comisiei Europene, care stabileste obiectivele si prioritatile de actiune la nivel european, sa se creeze o piata comuna in Europa pentru industria de aparare. Barnier a sustinut de asemenea ca UE ar trebui “sa se inzestreze cu mijloacele necesare pentru a proteja datele cetatenilor sai”, pozitionandu-se astfel de partea cancelarului german Angela Merkel, care a propus adoptarea unui regulament european pentru protectia datelor.

Garantarea securitatii cetatenilor este principalul motiv care sta la baza eforturilor de consolidare a capacitatilor de aparare, insa nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca industria apararii este importanta si din punct de vedere economic. In 2012, acest sector oferea 400.000 de locuri de munca directe, alte 960.000 indirecte si avea o cifra de afaceri de circa 96 de miliarde de euro.

* Continentul european are concurenti aprigi *

Europa trebuie insa sa faca fata unei concurente acerbe pe piata apararii.

Pentru ca Europa sa-si pastreze capacitatea industriala de a satisface viitoarele noastre necesitati militare si pentru a sustine o Politica de Securitate si Aparare Comuna credibila, este necesara o actiune europeana concertata”, a afirmat comisarul european Antonia Tajani. Brazilia, Rusia, India si China (asa-numitele tari „BRIC”) aloca din ce in ce mai multe resurse acestui domeniu.

Planul de actiune este menit sa consolideze cooperarea la nivelul UE in ceea ce priveste echipamentele de aparare, cresterea competitivitatii si crearea de noi legaturi intre sectoarele cercetarii din domeniul civil si militar (de exemplu, metode de detectie chimica, biologica, radiologica si nucleara, sisteme aviatice pilotate de la distanta). Alte initiative sunt destinate intreprinderilor mici din sectorul apararii, pentru a le ajuta sa utilizeze in comun infrastructura, sa promoveze competentele cautate pe piata muncii si sa isi asigure materiile prime vitale.

Elaborarea politicilor in domeniul apararii este responsabilitatea statelor membre. Acestea colaboreaza insa prin intermediul politicii externe si de securitate comune a UE pentru a dezvolta capacitati civile si militare care sa contribuie la o prevenire mai eficienta a conflictelor si la o mai buna gestionare a crizelor. Apararea intra in aria de acoperire a acestei politici.

 

Advertisements

Posted on 25/07/2013, in Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: