Desi a pierdut IMB, Culita Tarata se afla in topul baronilor locali


culita-tarataCu toate ca latifundiarul Culita Tarata, actualmente presedintele Consiliului Judetean Neamt, a ramas fara terenurile din Insula Mare a Brailei, acesta este proprietarul a 15 terenuri – intravilane, forestiere, agricole sau fanete. Pe langa acestea, la averea sa se mai adauga doua case, un apartament si o garsoniera. Conform declaratiei de avere, demnitarul are economii de aproape 80.000 de euro si un venit anual de peste 120.000 de euro.

Presedintele CJ Neamt si-a diminuat considerabil averea, dupa ce a ramas fara cea mai importanta intindere agricola din Europa, si anume Insula Mare a Brailei. Iubitor al gliei stramosesti, Culita Tarata a impartasit un mare secret care a condus la prosperitatea pe care o are in acest moment. Este vorba despre faptul ca banii se fac investind in agricultura. Asta pentru ca pamantul tarii noastre este roditor si numai prin munca se pot face bani.

Culita Tarata a avut timp de peste un deceniu in administrare cea mai mare si mai valoroasa ferma din Romania – Insula Mare a Brailei, luata in schimbul unei arende modice de la Agentia Domeniilor Statului. In mod normal, un fermier care are in administrare un asemenea ecosistem – cu peste 55.000 de hectare, sol excelent, irigatii usoare si acces la transportul fluvial – ar fi cel mai bogat roman. Pentru asta ar trebui sa fie in stare sa exploateze eficient, ceea ce se pare ca nu e cazul.

Culita Tarata a avut intarzieri la plata redeventei de 5 milioane de euro pe an, ceea ce inseamna jumatate din subventia primita de la stat, adica 10 milioane de euro pe an.

De anul trecut, concesiunea IMB nu-i mai apartine lui Culita Tarata, ci lui Constantin Dulute.

Culita Tarata se califica in TOP 50 cu afacerile aflate in proprietatea sa, ocupand locul 18, cu o avere estimata la 40 – 45 milioane de euro.

Fondatorul TCE 3 Brazi Piatra-Neamt Holding condus acum de cei trei copii ai lui Culita Tarata, acesta din urma devenind presedinte al Consiliului Judetean Neamt, exploateaza circa 10.000 ha de teren agricol in aceasta parte a tarii. De asemenea, holdingul dispune de mai multe ferme de animale cu efective de circa 2.500 de bovine, 10.000 de oi si 20.000 de porci. Nu sunt singurele afaceri ale familiei Tarata, care este prezenta si in sectorul de prelucrare a lemnului si in turism. Culita Tarata detine si un hotel de patru stele in statiunea Durau, in urma unei investitii de 4 milioane de euro.

In urma cu 2 ani, in speta in 2011, TCE 3 Brazi a avut o cifra de afaceri de aproximativ 95 milioane de euro, in crestere fata de 2010, in timp ce profitul a fost de 14 milioane de euro, iar valoarea activelor circulante, a utilajelor agricole a atins 60 milioane de euro.

* Terenurile din IMB, marul discordiei *

imbPe data de 3 august 2012, Agentia Domeniilor Statului a incheiat cu SC Agricost SRL Iasi, un contract de concesiune pentru o suprafata de peste 56.000 de hectare de teren arabail, in incinta indiguita a Insulei Mari a Brailei.

Contractul are o durata de 20 de ani, cu o redeventa de 607 kg grau/ha/an. chiar daca nu a fost aprobat de Comisia de Privatizare, Concesionare si Arendare din cadrul Agentiei Domeniilor Statului, producand, conform expertilor, un prejudiciu de 10 milioane de euro bugetului de stat. Astfel, cu ajutorul unor persoane din varful Ministerului Agriculturii, patronii Trei Brazi si Agricost si-au mentinut dreptul de a exploata zeci de mii de hectare din cea mai productiva zona agricola din Romania.

Contractul nr. 9 din 3 august 2012 face acum obiectul unui control, demarat de Directia Generala de Control si Antifrauda din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

SC TCE 3 BRAZI SRL, proprietatea lui Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a arendat, in 2001, de la ADS, prin atribuire directa, un teren in suprafata de 57.000 hectare din Insula Mare a Brailei. Surse din domeniu au precizat ca, in urma contractului, statul ar fi fost prejudiciat cu 75 milioane euro din subventii si finantari de proiecte din fonduri europene suspecte de frauda si 25 milioane euro din redeventa datorata arendatorului.

In timpul derularii acestui contract de arenda, activele SC Insula Mare a Brailei SA, a carui actionar unic era statul roman au fost vandute la un pret de 10 ori mai mic de catre Agricost, proprietatea lui Constantin Dulute, interpusul lui Tarata.

imb1Firma Sierra Quadrant SRL din Bacau, condusa de un nepot al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost administrator judiciar si lichidator al IMB SA. Vanzarea a fost facut la un pret de 63 miliarde lei vechi, fata de 650 miliarde lei, la cat era evaluat patrimoniul. Plata s-a facut in 12 rate, finantarea fiind asigurata prin transferuri bancare intre TCE 3 BRAZI si Agricost. Insa ceea ce este cel mai dubios in aceasta vanzare este faptul ca sistemul de irigatii si statiile de punere sub presiune vandute erau de utilitate publica si nu puteau fi instrainate, precizeaza puterea.ro .

In 2004, AGRICOST a solicitat instantei de la Tribunalul Braila sa oblige ADS sa incheie contractul de concesionare. Prin Sentinta Comerciala nr. 6 din ianuarie 2005, instanta a admis actiunea astfel cum a fost formulata. ADS a declarat apel impotriva acestei hotarari, care a fost respins, in 2006, de Curtea de Apel Bucuresti. Agentia Domeniilor Statului a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a fost respins in 2009 prin Decizia nr. 2506. De remarcat ca, nici in cererea de chemare in judecata si nici in cuprinsul sentintelor nu rezulta care este intinderea suprafetelor de teren pentru care trebuia incheiat contractul de concesiune. Agentia a mimat doar ca se apara in instante, asa ca exploatarea terenurilor a fost considerata ca un drept castigat pasiv, contractul nefiind activat intre 2009 si august 2012.

 

Advertisements

Posted on 25/07/2013, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: