O taxa in plus in agricultura sau in oricare domeniu de activitate nu-i prea dura


imb1* Luand in considerare „indrazneala” cetatenilor care se lauda ca vor binele tarii, tot mai multi baga mana, fara pic de jena, in buzunarele omului de rand * Iata ca in cazul in care mai apare, peste noapte, o alta taxa, indiferent de domeniul de activitate in care se vrea a fi aplicata, trebuie sa gandim, cica pozitiv, mai ales daca stam si analizam la cat de mult se fura in tara noastra *

Fiscalizarea unui domeniu in care evaziunea ajunge la doua milliarde de euro, este o piatra de incercare pentru Guvernul Romaniei. Finantele au incercat sa mai colecteze mai multi bani la bugetul de stat prin impozitul forfetar, care insa s-a dovedit a fi un esec. Specialistii vin cu noi propuneri pentru Executiv: impozitul pe terenul agricol sau impozitul diferentiat dar care sa plce de la principiul stimuarii productivitatii agricole. Agricultura este un domeniu „parazitat” de evaziunea fiscala, insusi ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a vorbit in mai multe randuri despre aceasta problema.

Zona de evaziune fiscala, din pacate, in sectorul agricol este foarte mare. Primele calcule… nu pot sa va dau cifre exacte si cred ca nimeni nu poate sa va dea cifre exacte cand vorbim de evaziune, dar cifrele arata ca suntem undeva in jur de 2,5 miliarde de euro, numai in sectorul agricol”, declara, in urma cu un an, Daniel Constantin, la inceputul mandatului sau de ministru.

* Impozitul forfetar, sortit esecului inainte de aplicare *

agriculturaAutoritatile, la initiativa Ministerului Finantelor au decis, la inceputul acestui an, sa aplice un impozit forfetar in agricultura. Erau vizati 600.000 de agricultori care primesc anual subventii, insa nu platesc nici o taxa pentru veniturile obtinute.

Practic, autoritatile au vrut sa impoziteze veniturile obtinute de persoanele fizice care desfasoara activitati agricole. Si pana in acum agricultorii plateau dari la stat, insa era o suma fixa, pe care o aflau inmultind numarul de hectare de teren cu valoarea aferenta fiecarui hectar. Acum, fiecare agricultor ar fi trebuit sa plateasca impozit pentru toate animalele si terenurile pe care le detinea.

Fermierii romani nu s-au grabit sa raspunda apelului autoritatilor sa-si declara toate bunurile, prin urmare nici statul nu a incasat cat s-a preconizat, nici evaziunea fiscala nu s-a redus. Doar 120.000 de agricultori din cei 600.000 si-au depus declaratia pe venit, adica nici un sfert din estimarile Guvernului. Sistemul de impozitare gandit de specialistii in finante a fost aspru contestat de jucatorii din agricultura inca inainte de implementare.

Agricultori deopotriva cu analisti financiari si oameni de afaceri din domeniu au spus, in cor, ca fermierii nu pot plati impozit pentru toate detinerile pe care le au in conditiile in care de cele mai multe ori, recolta de pe pamant o folosesc pentru a hrani animalele, dar platesc impozit si pentru unele si pentru altele. In plus, guvernantii au decis sa mai puna o taxa pe veniturile micilor fermieri, desi in alte state europene politica este cu totul alta.

Intrucat s-a urmarit colectarea cat mai rapida de bani la bugetul de stat, masura a fost pusa in aplicare rapid. Agricultorii nu au fost informati sau ajutati de autoritati sa inteleaga sistemul. Nu li s-a explicat in mod clar ce trebuie sa faca. S-a plecat de la o premisa falsa In plus, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, autoritatile au pornit de la o premisa falsa, intrucat evaziunea fiscala in agricultura nu vine de la micii fermieri. Potrivit lui Fuia, sumele mari estimate ca provenind din evaziunea fiscal vin din panificatie si la returnarile de TVA, si nu de la micii fermieri.

Mai multe aflati accesand: www.business24.ro

 

Advertisements

Posted on 25/07/2013, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: