Radiolocatia militara, la ceas aniversar: 58 de ani de existenta


Trupele Radiotehnice, ulterior Trupele de Radiolocatie, ca arma de sine statatoare au intrat definitiv in istoria Armatei Romaniei in data de 25 iulie 1955, cand prin ordinul strict-secret C.L. nr. 0074/25.07.1955 a luat fiinta sistemul unic de supraveghere a spatiului aerian in cadrul structurii operativ-strategice a Comandamentului Apararii Antiaeriene a Teritoriului (CAAT).

Trebuie mentionat ca anterior acestei date de referinta, au functionat si alte structuri specializate de observare, supraveghere si instiintare cu date despre tintele aeriene aflate in spatiul aerian al Romaniei. Astfel, prin Legea nr. 938/03.1939 a luat fiinta Serviciul General de Panda si Alarma din Armata Romaniei, avand in inzestrare radiolocatoare performante de productie germana. Acesta a functionat cu rezultate notabile pe toata durata celui de-al doilea razboi mondial.

Ulterior a suferit nenumarate modificari si adaptari, fiind inlocuit incepand cu data de 10 aprilie 1949 cu o noua structura, Sectia de Panda Aeriana (apoi O.I.L.A.) aflata in subordinea C.A.A.T. inzestrarea s-a diversificat si pe langa radiolocatoarele germane, englezesti si americane care au facut razboiul, au fost importate radiolocatoare noi, de gama centimetrica si metrica, de productie sovietica, cu performante tehnico-tactice superioare. Dupa anul 1955, datorita dezvoltarii fara precedent a aviatiei militare reactive, aparitia rachetelor de toate tipurile si perfectionarii metodelor, procedeelor si tacticilor de atac aerian in tarile celor doua blocuri militare care dominau lumea, inzestrarea Trupele Radiotehnice a cunoscut o diversificare spectaculoasa care a continuat pe toata durata Razboiului Rece.

Concomitent, au evoluat structurile organizatorice, metodele, procedeele si tacticile de lupta impotriva acestora. Tehnica de lupta era aproape exclusiv de origine sovietica. Notabile sunt cateva realizari de exceptie ale colectivelor de ingineri militari de radiolocatie de la Institutul Tehnic de Cercetari si Proiectari al Armatei care au reusit introducerea in productia de serie a statiei de radiolocatie de gama decimetrica, START si a unor complete de automatizare performante, destinate inlocuirii tehnicii similare de origine sovietica. Au luat fiinta institutii de invatamant de prestigiu, proprii armei, pentru formarea, specializarea, perfectionarea si pregatirea pana la nivel universitar, post universitar si doctoral a ofiterilor de radiolocatie si pana la nivel postliceal a maistrilor militari si subofiterilor de radiolocatie. Majoritatea covarsitoare a radiolocatoristilor si-au desfasurat activitatea in cele doua mari unitati operative de aparare antiaeriana, un numar insemnat au activat insa si in structurile de cercetare de radiolocatie si aparare antiaeriana ale celorlalte categorii de forte ale armatei, aviatie, marina si fortele terestre.

Dupa anul 1990, concomitent cu desfasurarea unui proces fara precedent de reforma si restructurare a armatei in scopul aderarii la NATO, radiolocatia a suferit una din cele mai puternice, dureroase si rapide modernizari in toate planurile. Au fost importate din SUA radiolocatoare digitale performante, cu protectie la toate categoriile de bruiaj, compatibile cu sistemele militare si civile. Informatizarea conducerii activitatilor specifice au determinat adoptarea unor structuri complexe, ierarhizate, compatibile cu sistemul de supraveghere a spatiului aerian integrat NATINEADS (NATO Integrated Extended Air Defense System).

In aceste momente aniversare se cade sa indreptam un gand pios de respect si recunostinta pentru radiolocatoristii trecuti la cele vesnice si sa ne rugam sa fie binemeritati de armata si natiune.

La Multi Ani, Radiolocatoristi Romani!

 

Advertisements

Posted on 25/07/2013, in Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: