Caldura torida este de nesuportat. Cele mai calduroase zile din istoria Romaniei


caniculaCanicula va persista si astazi in sudul si sud-estul tarii. Romania trece prin cea mai calduroasa perioada de anul acesta. Astazi, in judetele Dolj, Olt, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Calarasi si Ilfov, inclusiv Bucuresti, temperaturile maxime se vor situa intre 38 si 40 de grade si a fost instaurat cod galben de canicula.

Temperatura maxima absoluta inregistrata in Romania a fost de 44,5°C si s-a inregistrat pe 10 august 1951 in localitatea Ion Sion, in Braila. In vara lui 2007, pe 24 iulie, la Calafat s-au inregistrat 44 de grade Celsius. Locul al treilea este ocupat de vara anului 2000, pe 5 iulie, la Giurgiu s-au inregistrat 43,5 grade Celsius.

* Veri tot mai fierbinti *

In ultimii ani, Romania se confrunta cu veri din ce in ce mai fierbinti, iar fenomenul se manifesta la nivel global. Vara anului trecut, de exemplu, este in topul celor mai calduroase anotimpuri din ultimii 62 de ani. Temperatura medie inregistrata vara trecuta a fost cu 0,3 grade Celsius mai ridicata decat cea din 2007 si cu 3,34 de grade mai mare decat temperatura medie a intervalului 1961 – 1990.

In Bucuresti, cea mai ridicata temperatura s-a inregistrat in iulie 2000. Atunci au fost 42,4 grade Celsius. De altfel, vara respectiva a fost marcata de temperaturi extreme de peste 41 de grade. Insa cald a fost in Capitala si in luna august a anului trecut, cand au fost inregistrate temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Meteorologii anunta ca ne vom confrunta cu astfel de veri tot mai des in urmatorii ani.

* Romania, obligata sa combata schimbarile climatice *

Romania trebuie sa se preocupe de anul viitor de combaterea cauzelor si efectelor schimbarilor climatice. Sunt vizate in principal proiectele care au finantare din bugetul Uniunii Europene, potrivit Fundatiei Terra Mileniului III.

Specialistii de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice spun ca eforturile trebuie depuse in toate zonele de finantare, inovare, infrastructura si agricultura. Bugetul pentru proiectele de combaterea cauzelor si efectelor schimbarilor climatice a crescut la 200 de miliarde de euro pentru urmatorii ani. Ca o comparatie, in perioada 2007 – 2013, bugetul a fost de doar 50 de miliarde de euro. Miza pentru Romania o reprezinta aproximativ 8 miliarde de euro.

* Agricultura este in pericol *

imb1Schimbarile climatice, foarte agresive in ultimii 50 de ani, i-au facut pe cercetatori sa traga numeroase semnale de alarma. Cele mai intense dezbateri sunt pe seama incalzirii globale. Potrivit unui studiu in domeniul agriculturii, pana in anul 2050, cresterea temperaturilor ar putea reduce suprafetele cultivate si ar dubla numarul celor care vor suferi de foamete. In prezent, criza alimentelor afecteaza peste 1 miliard de oameni de pe intreaga planeta.

De exemplu, anul trecut, in Statele Unite s-au inregistrat printre cele mai ridicate temperaturi din istorie, iar recolta de porumb a fost cea mai slaba din ultimele doua decenii. Pe baza datelor din acest raport, specialistii estimeaza ca in urmatorii 20 de ani, din cauza secetei, in toata lumea se va inregistra o scadere de 12% a terenurilor cultivate cu porumb.

 

Advertisements

Posted on 30/07/2013, in Agricultura, Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: