Dupa o ancheta sociala ampla, cetatenii vor sti daca primesc sau nu ajutoarele pentru incalzire cu energie electrica


ajutor incalzire energie electrica* Aproximativ 24.000 de familii si persoane singure, care nu au alta posibilitate de incalzire a locuintei, vor beneficia de ajutoare pentru incalzire cu energie electrica, intre 48 si 240 de lei, acordate in urma unei anchete sociale *

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece. Actul normativ prevede mentinerea sistemului actual de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energie termica in sistem centralizat, dar si introducerea indicatorului social de referinta ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor si nivelurilor de venituri.

In proiect mai este stipulata si ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale, pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferentele fiind mari intre acestea, desi veniturile sunt apropiate.

Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigura astfel si acoperirea cresterii de sase la suta a pretului la gazele naturale, conform precizarilor ANRE”, se arata in nota de fundamentare care insoteste documentul pus in dezbatere publica.

ajutor incalzire energie electrica 1Astfel, pentru sezonul rece 2013-2014, cuantumul ajutoarelor pentru incalzirea cu gaze naturale va varia intre 20 si 262 de lei, in functie de venituri, limitele acestora fiind de la pana la 155 lei/membru de familie si pana la 615 lei/membru familie. Limitele de venituri pana la care vor fi acordate pentru incalzirea cu energie electrica vor fi aceleasi ca si in cazul ajutoarelor pentru gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri, limita superioara fiind de 615 lei/persoana. Ajutoarele vor varia intre 240 de lei pentru familiile/persoanele cele mai sarace, cu venituri pana la 155 lei/persoana, si 48 de lei pentru persoanele cu venituri de pana la 615 lei/persoana. Aceste sume acopera intre 100 la suta si 20 la suta dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Avand in vedere ca pretul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lai/kwh, rezulta un ajutor maxim zilnic de circa opt lei.

* Documentele justificative, prezentate obligatoriu *

Proiectul de ordonanta mai prevede si introducerea obligativitatii prezentarii de documente justificative privind componenta familiei, veniturile realizate si situatia juridica a locuintei, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite si inregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, dar si introducerea anchetei sociale ca mijloc de verificare a indeplinirii conditiilor de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, in situatiile in care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative prezentate.

ajutor incalzire energie electrica 2Ancheta sociala va fi obligatorie pentru solicitarea ajutorului de incalzire cu energie electrica, pentru a evita acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de incalzire utilizate in aceeasi gospodarie sau pentru evitarea renuntarii la un sistem de incalzire deja utilizat, disponibil si pentru care au fost acordate ajutoare in sezoanele reci anterioare”, precizeaza initiatorii actului normativ.

Pentru ajutoarele de incalzire cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, se propune plata lor la inceputul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului. Din calculele facute se estimeaza ca, pentru perioada 2013-2014, va fi necesara suma de 556,8 milioane de lei, respectiv 176,8 milioane de lei pentru noiembrie – decembrie 2013 si 386,5 milioane de lei pentru 2014. Din suma necesara pentru acest an, 20 milioane de lei sunt pentru energie termica, 28,1 milioane pentru gaze naturale, 4,3 milioane de lei pentru energie electrica si 124,4 milioane pentru lemne. Din suma estimata pentru anul viitor, 100 de milioane sunt necesari pentru ajutoarele pentru incalzirea termica, 140,5 milioane de lei pentru gaze naturale, 21,7 milioane pentru energie electrica si 124,4 milioane pentru lemne.

Mai multe detalii gasiti pe www.realitatea.net.

 

Advertisements

Posted on 30/07/2013, in Economie, Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: