Master Classes, un real succes la Braila. Arta lirica este iubita de public


master classes* Entuziasmantul maraton liric care a incheiat, la Braila, editia din 2013 a Cursurilor de Maiestrie Artistica oferite de soprana Mariana Nicolesco a durat peste cinci ore * Publicul i-a aplaudat cu incantare, individual sau in duetele, cvartetele si concertatele in care soprana Mariana Nicolesco, aflata pe tot parcursul serii alaturi de ei, ii prezenta, ii sustinea, le cerea sa reia cate un pasaj pentru a se apropia si mai mult de perfectiune *

Concursul International de Canto Hariclea Darclée a avut loc in perioada 29 iulie – 4 august, la Braila, cursurile fiind oferite de celebra soprana Mariana Nicolesco. La aceasta editie s-au inscris 70 de interpreti din mai multe tari: Italia, Franta, Spania, Ucraina, Polonia, Armenia, China, Statele Unite, Romania si Republica Moldova.  Din anul 1995 si pana in prezent, 2.100 de tineri s-au inscris la evenimentele muzicale sustinute de Mariana Nicolesco la Braila, in amintirea Haricleei Darclée.

Amintind cuvintele rostite recent la Reuniunea de la Paris in calitate de ambasador onorific UNESCO, Mariana Nicolesco a spus: „Daca cel mai frumos lucru, cel mai nobil e acela de a transmite mai departe secretele si misterele artei pe care am avut sansa de a le descifra si de a ni le apropria, dati-mi voie sa pronunt un verb care, in limba romana, exprima ceea ce doresc sa spun mai deplin decat orice echivalent in limbile pe care se intampla sa le vorbesc, «a preda», «predare», definitie perfecta a procesului de transfer al cunostintelor dobandite si, prin urmare, al traditiilor”.

master classes 1Dupa cuvantul de apreciere rostit de Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, Mariana Nicolesco a oferit Diploma de Onoare si Medalia Darclée unor artisti romani care s-au distins prin arta lor, tenorul Corneliu Fanateanu (contactat prin telefon) si tenorul Vasile Moldoveanu, prezent pe scena, emotionat si el ca toti artistii care au primit in anii trecuti aceste distinctii, „exemple stralucite pentru cei care fac primii pasi pe scena lirica”, dupa cum a precizat soprana Mariana Nicolesco.

* Arta lirica, iubita de publicul brailean *

Acompaniati la pian de Peter Kolcsar si de Alexandru Petrovici, tinerii interpreti au stralucit intr-un vast repertoriu, cea mai mica eroare vocala ori de tempo fiind pe loc „sanctionata”, „cu naturalete si caldura, de Mariana Nicolesco, spre deliciul publicului”. Dincolo de marele repertoriu de opera, Mariana Nicolesco i-a pus in valoare pe tinerii artisti in cele mai variate domenii ale muzicii: cantece si un dans specific interpretate de artistele venite din Armenia, in frunte cu Armine Vardanyan; o celebra canzoneta italiana, „Funiculi, Funicula”, de toti cunoscuta, cantata de mezzosoprana Giuseppina D’Arienzo, venita de la Salerno, langa Napoli; muzica de jazz, interpretata magistral de soprana Silvia Micu, insotita de baritonul Alexandru Constantin si cu un remarcabil pianist de jazz, noul director al teatrului brailean, Lucian Sabados.

De un mare succes s-au bucurat toti interpretii muzicii de opera, Marcelina Krolicka, din Polonia, si sotul ei, David Beucher, din Franta, Shuang Fang din China, Melanie Campbell din Statele Unite si compatriotii Alida Barbu, care a stralucit intr-o arie din „Telefonul” de Menotti, pe care a descoperit-o si studiat-o in aceste zile la Braila, Emanuela Pascu, Adrian Dumitru, Adela Zaharia si Bogdan Talos, acestia din urma plecati anul trecut de la Braila direct la Deutsche Oper Berlin.

master classes 2Pe acest fond de incantare generala s-au desfasurat in zilele precedente nu numai Cursurile de Maiestrie Artistica, ci si toate celelalte manifestari, printre care Celebrarea Verdi – Wagner, marcata de conferinta sustinuta de dr.  Stephan Poen, ilustrata de interpretarile wagneriene ale Mariei Slatinaru, ale Eugeniei Moldoveanu, ale lui Cornel Stavru si ale Magdalenei Cononovici, contactati telefonic in direct de pe scena braileana si aplaudati de cei prezenti. Dupa care au urmat patru arii din capodopere verdiene interpretate de Mariana Nicolesco. Seara s-a incheiat cu un Recital al tinerilor artisti.

Cu o zi inainte, in prezenta viceprimarului Doinita Ciocan, tinerii artisti au luat parte la o ceremonie omagiala Petre Stefanescu-Goanga, in casa in care acesta s-a nascut, in prezent casa-muzeu, restaurata cu fonduri europene si purtand numele marelui bariton. in aceasta casa a rasunat o selectie de arii de opera interpretate de acesta, ilustrand cuvantul lui Stephan Poen din care cei prezenti au putut afla ca cel care l-a indrumat spre cariera lirica pe „Bebe” Goanga a fost nimeni altul decat George Enescu.

Mariana Nicolesco a amintit de „marea traditie din care vine Petre Stefanescu-Goanga, familiei sale datorandu-i-se chiar Teatrul Rally in care, la 1881, debuta Hariclea Darclée si pe scena caruia din 1995 incoace au venit peste 2.100 de talente din 47 de tari si 5 continente, in cautarea implinirilor pe altarul artei sacre a cantului”.

Advertisements

Posted on 06/08/2013, in Cultura, Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: