Mii de morminte din Evul Mediu, descoperite la Biserica Neagra din Brasov


morminte biserica neagraPeste 1.400 de morminte din Evul Mediu si din epoca moderna au fost descoperite de arheologii care fac sapaturi pentru reabilitarea si reamenajarea curtii Bisericii Negre din centrul vechi al Brasovului. Cele mai importante sunt doua placi funerare de la inceputul secolului al XVIII-lea. Sapaturilor arheologice din curtea Bisericii Negre au inceput in aprilie 2012.

Arhitectul Marilena Manolache a afirmat ca au fost descoperite peste 1.400 de morminte, precum si diverse obiecte valoroase din punct de vedere istoric, intre care mai multe podoabe si bucati de vase. Cele mai importante descoperiri sunt doua placi funerare de la inceputul secolului al XVIII-lea, una dintre acestea fiind intreaga si avand doi metri lungime, 80 de centimetri latime si 30 de centimetri inaltime, fiind gasita chiar la intrarea principala de la Biserica Neagra.

De asemenea, arheologii au descoperit cateva gropi pentru provizii, care se presupune ca ar data din secolul al XIII-lea, precum si scheletul unui cal. Toate obiectele gasite au fost transportate intr-un depozit al Bisericii Evanghelice urmand ca, dupa restaurare, sa fie duse la Muzeul de Istorie.

Santierul arheologic va fi inchis la sfarsitul lunii august, urmand sa inceapa lucrarile de reabilitare a curtii Bisericii Negre. Lucrarile de reabilitare si amenajare a curtii au inceput in 3 aprilie, in cadrul unui proiect derulat de Fundatia „Salvati centrul istoric al Brasovului”, avand ca membrii Primaria Brasov si Biserica Evanghelica C.A. din Romania – Parohia Brasov.

 

Advertisements

Posted on 06/08/2013, in Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: