O noua lovitura in sistemul sanitar: Proiectul legii salarizarii medicilor, criticat pentru ca ar fi discriminatoriu


Eugen NicolaescuDe la 1 septembrie pe masa Executivului se va afla un proiect de lege pentru sistemul sanitar. Se vrea elaborarea unei legi prin care sa se stabileasca o alta glila de salarizare a cadrelor medicale.

Acest proiect este de departe unul modern, indraznet, in care anumiti medici vor primi niste sporuri, o premiere. In realitate, insa, va crea discriminare intre doctori, pe de o parte, dar si intre medici si celelalte categorii de angajati”, considera vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Gheorghe Borcean, facand precizarea ca banii primiti de la pacientii tratati in regim privat vor ajunge, in pondere de 60 la suta, la un singur medic.

Proiectul prevede ca 60% din fondurile rezultate din tratarea pacientilor in regim privat in cadrul unitatii sunt distribuite medicului curant. Apoi, 30 la suta revine personalului implicat direct in tratarea pacientilor in acest sistem, iar 10 la suta, unitatii. Altfel spus, anestezistul, medicul de laborator, cel de la serviciul de imagistica, internistul sau mana a doua – in cazul chiurgului, dar si asistentele, infirmierele, brancardierul ar trebui sa imparta cei 30 la suta”, a mai spus Borcean.

In aceste conditii, ar putea aparea nemultumiri in randul angajatilor, data fiind discriminarea, care nu va fi deloc productiva pentru activitatea spitalului.

* Ideea salarizarii suplimentare a medicilor este compromisa *

Si Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania sustine ca ideea salarizarii suplimentare a medicilor este compromisa intrucat, prin forma sa, proiectul de act normativ „ascunde” mai curand dorinta impozitarii excesive a veniturilor informale decat construirea unei legi care sa creasca gradul de satisfactie al personalului si al pacientilor.

Proiectul de lege privind salarizarea medicilor se afla in dezbatere publica pana la 1 septembrie.

Vorbim despre un proiect privind cresterea veniturilor medicilor, prin care urmarim cresterea veniturilor acestora, dar si reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sanatate, respectiv acela ca singurii care aduc bani in sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat sa opteze daca lucreaza cu norma intreaga, respectiv sapte ore, in spitalul public. In cazul in care a optat sa lucreze in spitalul public cu norma intreaga, atunci in aceeasi unitate sanitara va putea lucra peste programul de lucru, in sistem privat”, a explicat, la finele lunii trecute, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

* Activitatea privata din spitalul public se desfasoara in afara programului de lucru *

O alta optiune a medicului ar fi sa lucreze doar cateva ore in spitalul public, iar in rest, intr-o unitate sanitara privata.

Asadar, medicul care nu vrea sa lucreze in sistemul public cu norma intreaga va face publica decizia si atunci va avea dreptul sa lucreze intr-un spital privat, in cel de stat ramanand doar cu norma redusa”, a mai spus ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa in care a vorbit despre proiectele legislative privind reforma in sistem.

Nicolaescu a subliniat ca toata activitatea privata din spitalul public se desfasoara in afara programului de lucru, acest model functionand cu succes, de zeci de ani, in spitalele publice din Franta. Din suma incasata de catre medic, 60% ramane acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizand ca numarul paturilor private nu va putea depasi 20% din totalul celor publice. Potrivit lui Nicolaescu, acest proiect va fi aplicat mai intai in sistem pilot, in primul semestru din 2014.

Mai multe puteti afla citind: www.adevarul.ro

Advertisements

Posted on 06/08/2013, in Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: