Tot mai multe persoane cad prada metodei „Premiul”


inselaciuni telefonUn caz recent de inselaciune prin telefon este cel al unei brailence de 45 ani, care a fost sunata, in cursul diminetii, de o persoana ce s-a recomandat a fi reprezentant al unei companii de telefonie fixa, la care victima este abonata si care i-a spus ca a fost desemnata castigatoarea unui premiu de 25.000 lei, in urma unei tombole organizate de respectiva firma. Apelantul i-a solicitat victimei achitarea impozitului in avans pentru substantialul premiu castigat, solicitandu-i sa transmita codurile de reincarcare a doua cartele electronice de 25 euro fiecare.

Norocosului castigator” trebuie sa stie ca Legislatia fiscala prevede, la Art. 77 – „Retinerea impozitului aferent veniturilor din premii si din jocuri de noroc din Codul Fiscal”, urmatoarele: veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu; veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net; obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine platitorilor de venituri.

Ca orice premiu castigat este supus unui impozit de 16% din valoarea sumei acordate sub forma premiului, impozit ce se plateste de catre firma/compania care ofera premiul, prin retinerea cuantumului impozitului din valoarea totala a premiului. Ulterior, premiul in bani din care s-a scazut impozitul revine castigatorului. Daca vi se solicita acordarea in avans a impozitului pentru a un premiu in bani, nu este decat o incercare de a va insela, pentru ca impozitul nu trebuie sa-l platiti dumneavoastra, ci cel care va acorda premiul. In plus, daca suma reprezentand impozitul aferent premiului este mai mica decat 16% din valoarea comunicata a premiului, trebuie sa va dati seama ca ceva nu este in regula (fie este o activitate de evaziune fiscala, impozitul nefiind virat in bugetul statului, fie este o tentativa la inselaciune). In cazul brailencei de 45 ani, la premiul indicat ca ar fi fost castigat, trebuia sa se comunice ca impozitul este de 4.000 lei, echivalentul a aproape 100 de euro si nu jumatate din aceasta suma”, a spus agent principal de politie Camelia Bucur, purtator de cuvant al IPJ Braila.

* Politistii trag semnale de alarma *

Pentru a preveni inselaciunile prin telefon, Inspectoratul de Politie Judetean Braila va reaminteste ca in momentul in care primiti vestea castigarii unui premiu substantial prin telefon, prin care vi se solicita sa trimiteti in avans o suma de bani, chiar si sub forma unor coduri de reincarcare, nu actionati imediat. Este posibil ca, sub impulsul momentului, a vocii politicoase a interlocutorului si a mesajului persuasiv indus de acesta, sa nu realizam ca, de fapt, nu am jucat la niciun concurs, nu am participat la nicio tombola si, in plus, impozitul nu se plateste de castigator, ci de organizatorul concursului. Spuneti unei persoane de incredere discutia telefonica avuta si analizati impreuna „sansele de castig” pe care le-ati avea. Un apropiat, care nu este influentat afectiv, poate analiza mult mai obiectiv situatia si va poate sfatui corect. Verificati din mai multe surse ca sa va convingeti ca nu este o inselatorie, sunand la operatorul de telefonie sau societatea/institutia care a organizat presupusul concurs sau deplasandu-va pana la un centru specializat/punct de lucru al firmelor respective. Daca ati fost desemnat intr-adevar castigator, premiul este al dumneavoastra si nu poate fi ridicat de alta persoana in termen de cel putin 30 de zile de la desemnarea castigatorului si comunicarea acestuia.

Advertisements

Posted on 06/08/2013, in Infractional, Realitatea zilnica and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: