Microcredite pentru sprijinirea fermelor de familie


agriculturaPotentialii beneficiari care depun proiecte de investitii pentru infiintarea fermelor de familie in cadrul sesiunii aferente Masurii 121, deschise in perioada 25 iunie – 14 august 2013, vor putea asigura co-finantarea investitiei prin accesarea microcreditelor reglementate prin OUG 43/2013, dupa cum precizeaza sefii de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Potrivit unui comunicat al APDRP, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43 din 15 mai 2013, MADR a venit in sprijinul celor care vor sa infiinteze ferme de familie prin Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, prin reglementarea instrumentelor financiare si de creditare a sectorului agricol.

Cei care depun proiecte de investitii pentru infiintarea fermelor de familie in cadrul sesiunii aferente Masurii 121, deschise in perioada 25 iunie – 14 august 2013, vor putea asigura co-finantarea investitiei prin accesarea microcreditelor reglementate prin OUG 43/2013. Astfel, in momentul depunerii proiectului, solicitantii de fonduri europene vor semna o declaratie pe propria raspundere privind asigurarea co-finantarii private a acestuia, conform prevederilor deja mentionate in Ghidul Solicitantului. Ulterior, pana la semnarea Contractului de Finantare, solicitantii de fonduri europene nerambursabile vor trebui sa faca dovada existentei cofinantarii, acest lucru putand fi realizat prin accesarea microcreditelor reglementate de OUG 43/2013”, se arata in comunicatul Agentiei.

Potrivit documentului, prin OUG 43/2013 a fost instituit un fond care va fi utilizat pentru acordarea de microcredite in scopul asigurarii contributiei proprii a beneficiarilor la finantarea proiectelor de investitii, finantare prin PNDR, care pot avea o valoare eligibila de maxim 125.000 de euro. Suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar PNDR poate ajunge la 75.000 de euro. Totodata, beneficiarii PNDR pot accesa microcreditele puse la dispozitie de OUG 43/2013 si pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizarii productiei agricole, fiecare beneficiar putand primi pana la maximum 25.000 euro.

Printre conditiile generale de acordare a creditului se numara termenul maxim de restituire de pana la 10 ani, precum si perioada de gratie intre 1 si 3 ani, in functie de specificul proiectului de investitii. in acest moment, normele metodologice de aplicare ale prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 43 din 15 mai 2013 sunt in faza de avizare interministeriala. MADR are fixat un calendar privind etapele urmatoare, respectiv selectia institutiilor financiare partenere prin care se va derula microcreditarea si incheierea conventiilor de lucru cu acestea”, precizeaza APDRP.

 

Advertisements

Posted on 13/08/2013, in Agricultura, Economie, Realitatea zilnica and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: