Campania „Vacanta in siguranta” continua


vacanta in sigurantaIn week-end-ul care tocmai a trecut, Inspectoratul de Politie Judetean Braila a continuat activitatile dedicate cresterii gradului de siguranta a elevilor pe perioada vacantei de vara. Actiunilor politistilor pe acest segment fac parte din Programul judetean de prevenire a delincventei juvenile si a victimizarii minorilor si au fost desfasurate pe Calea Calarasilor, Piata Independentei si Parcul Monument.

Politistii de la Serviciul Rutier svacanta in siguranta (1)i compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii au fost prezenti in locurile frecventate de copii si tineri, reamintindu-le acestora principalele pericole ale strazii sau ale anturajului, precum si cateva aspecte legate de siguranta si circulatia pe drumurile publice, de faptele contraventionale sau penale prevazute de legislatia in vigoare.

Politistii braileni adreseaza urmatoarele sfaturi atat pentru copii, cat si pentru tineri. Iata care sunt acestea: joaca-te numai in locuri special amenajate si nu in apropierea drumurilor pe care circula masini. Cu rolele mergi doar pe trotuar sau numai in locuri unde nu circula masini, in niciun caz pe carosabil. Nu merge pe bordura/marginea trotuarului, deoarece risti sa te dezechilibrezi si sa ajungi in fata masinii.

Copiii de pana la 14 ani nu au voie sa circule cu bicicleta pe drumurile publice! Daca intamplator mingea ajunge in strada pe care circula masini, roaga un adult sa te ajute sa o recuperezi. Nu aveti voie sa plecati de acasa sau de la locul de cazare fara sa anuntati persoanele adulte care au grija de voi. Este interzis scaldatul in locuri neamenajate, ape curgatoare sau rezervatii naturale. Chiar si in locurile amenajate pentru scaldat, gen piscine, bazine, stranduri, nu aveti voie sa faceti glume celor care nu stiu sa inoate. Este interzis sa va insusiti bunuri sau obiecte care nu va apartin. Insusirea unui bun, chiar daca este gasit, constituie infractiune. Consumul de bauturi alcoolice este interzis in locuri publice (parcuri, parcari, scara blocului).

O atentie deosebita a fost acordata si parintilor sau bunicilor, carora politistii le-au adresat urmatoarele sfaturi: aveti in permanenta grija unde se joaca copilul/nepotul dvs. Identificati-i locuri sigure de joaca (parcuri, terenuri ingradite) departe de partea carosabila si supravegheati-l permanent. Obisnuiti copilul cu portul centurii de siguranta, de la cele mai fragede varste. Ascultati ceea ce va spun copiii si comunicati cat mai mult cu ei. Invatati-i sa recunoasca situatiile periculoase sau deranjante si repetati cu ei modalitati de iesire din astfel de situatii. Trebuie sa stie ca pot spune daca ceva/cineva le provoaca frica, confuzie, deruta sau jena.

 

Advertisements

Posted on 14/08/2013, in Infractional, Realitatea zilnica and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: