Statul a dat drumul la noi recrutari: Internele, Justitia si Ministerul Dezvoltarii au facut peste 3.000 de angajari in ultimele luni


jandarmi* Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Justitiei sunt „campioane” la capitolul angajarilor facute din toamna anului trecut pana la jumatatea acestui an, raportand cu peste 3.300 de angajati in plus *

Daca la Interne noile angajari se justifica prin faptul ca promotiile de absolventi scoliti pe banii statului trebuia sa fie angajati, la Dezvoltare, unde ministru este Liviu Dragnea, cel care este si vicepremier, se observa o crestere cu 908 posturi in ultimele luni, in conditiile in care „dezvoltarea” propriu-zisa a tarii inca se lasa asteptata in mandatul sau. De la finalul anului 2008 pana in luna septembrie a anului trecut, noile angajari in administratia publica au fost facute numai dupa regula 1 la 7 (o noua angajare la sapte plecari), in acest sens urmarindu-se reducerea cheltuielilor salariale, dar si restructurarea aparatului bugetar, considerat supradimensionat. Insa incepand cu luna octombrie a anului trecut, guvernul a renuntat la aceasta regula, astfel ca pentru fiecare plecare (voluntara sau prin pensionare) se putea face o noua angajare. Acest lucru a condus la o crestere „neta” a numarului de posturi ocupate in tot sectorul bugetar cu 2.325 de posturi in perioada septembrie 2012 – iunie 2013.

Per total, numarul de angajati din sistem nu a crescut, pentru ca pe de-o parte se angajeaza noi promotii de absolventi, cum se intampla in cazul Ministerului de Interne, de exemplu, dar pe de alta parte se continua restructurarile. Au fost reduceri si vor continua pe parcursul anului, iar noile angajari nu au voie sa depaseasca numarul de posturi finantate pentru anul in curs, stabilite prin buget”, a explicat un oficial din cadrul Ministerului Finante, care a spus ca singurul sector in care a crescut numarul de noi angajari este cel al serviciilor medicale.

Cu toate acestea, datele centralizate de Consiliul Fiscal arata contrariul, cel putin in ceea ce priveste evolutia numarului de posturi ocupate de la Ministerul Sanatatii. La acest minister apare un plus de 11.206 de noi angajari in perioada septembrie 2012 – iunie 2013, insa in realitate este un transfer de la institutiile autofinantate la minister. Practic, o parte din cele 11.929 de posturi aflate in toamna in evidenta unitatilor sanitare finantate din bugetul Casei de Sanatate (institutie autofinantata) au trecut la minister (care face parte din administratia publica centrala). De asemenea, la Ministerul Finantelor, al Agriculturii, Educatiei si al Societatii Informationale numarul de posturi ocupate a continuat sa scada odata cu relaxarea regulii 1 la 7.

Unele reduceri sunt o consecinta a transferurilor unor angajati dintr-o structura in alta. De exemplu, de la noi, de la Finante, au fost transferati o parte din angajati la Ministerul Fondurilor Europene, la Loterie sau la Secretariatul General al Guvernului. Este posibil sa se mai inregistreze reduceri ca urmare a aplicarii OUG nr. 77, prin care au fost eliminate posturile vacante, dar se incearca o mentinere a numarului de angajati la acelasi nivel”, a mai spus oficialul din Ministerul Finantelor.

Angajatii de la stat, mai ales functionarii, sunt mai bine platiti decat restul angajatilor din economia privata: daca in administratia publica si aparare salariul mediu net era de 2.200 de lei net in luna iunie, media la nivelul intregii economii era de doar 1.600 de lei net. Medicii si profesorii insa sunt la polul opus, avand in vedere ca salariul mediu in invatamant este de 1.500 de lei, iar cel din sectorul sanatate si asistenta sociala este de 1.460 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Mai multe detalii pe: www.zf.ro

Advertisements

Posted on 20/08/2013, in Administratie, Economie, Invatamant, Realitatea zilnica and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: