Aniversare: 151 de ani de la infiintarea Medicinei Militare


medici-militariLa 21 august 1862, prin Inaltul Decret Domnesc nr. 4629 a luat fiinta Corpul Ofiterilor Sanitari din Armata, atestandu-se astfel medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare.

Inainte de aceasta atestare, s-au pus bazele pentru constituirea medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind: 13 septembrie 1831, cand a luat fiinta un lazaret, in baza regulamentui “militiei” Principatului Tarii Romanesti, structura ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central; 1851, cand la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinta primul serviciu permanent de garda, in vederea asigurarii asistentei medicale in regim de urgenta; 1853, cand domnitorul Barbu Stirbei incredinteaza conducerea spitalului doctorului de origine franceza Carol Davila. Acesta elaboreaza primul regulament modern de functionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a doua functii organice, respectiv, asistenta medicala chirurgicala si cea de medicina interna. Tot prin efortul sau, se concretizeaza conceptul de infrastructura materiala si de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru razboi.

Astazi, la Bucuresti, cu prilejul aniversarii a 151 de ani de la infiintarea Corpului Ofiterilor Sanitari ai Armatei, reprezentantii institutiilor medicale militare au depus coroane, de la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Sanitari, iar incepand cu orele 11.30, la bustul fondatorului medicinei militare, general de divizie medic dr. Carol Davila, situat in incinta Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC). Seria momentelor comemorative a fost incheiata prin desfasurarea, incepand cu orele 12.00, in amfiteatrul din Ambulatoriul de specialitate al SUUMC, a unei festivitati aniversare.

La eveniment au fost invitati reprezentanti ai conducerii Ministerului Apararii Nationale, ai institutiilor si autoritatilor publice centrale, ai mediului academic, cadre militare in activitate din structurile aflate in subordinea Directiei Medicale a Ministerului Apararii Nationale, precum si cadre militare in rezerva si in retragere.

Advertisements

Posted on 21/08/2013, in Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: