PIC si Armonia – Esecul


Carrefour Armonia* Au trecut mai bine de 3 ani de la inchiderea PIC si a Complexului Armonia, fara ca vreun investitor sa se arate interesat sa le cumpere si eventual sa le redeschida * Imobilele, evaluate la zeci de milioane de euro, sunt in continua degradare, balariile napadind cu totul parcarile si drumurile de acces din interiorul proprietatilor * Lichidatorii judiciari ai celor doi falimentari au programat, ieri, licitatii pentru vanzare: pretul de lista pentru complexul Armonia este de 10 milioane de euro, iar pentru PIC de 4,6 milioane euro, ambele fara TVA *

Ce s-a ales de cele doua parcuri de retail de la Braila, PIC si Armonia, inchise in 2009? Din pacate, NIMIC. In continuare lacatele sunt mentinute pe usile celor doua mari hypermarket-uri, proprietarii sunt in faliment, iar lichidatorii se chinuie de ani buni sa vanda cele doua afaceri. Problema este ca desi preturile cerute au intrat la apa, constant cu fiecare esec de vanzare, in cazul Armonia fiind vorba de o scadere de 4 ori, deocamdata nimeni nu pare interesat sa cumpere. Astfel ca, in continuare cele doua proiecte investitionale care la momentul de glorie au implicat sute de job-uri pentru braileni, se degradeaza de la an la an. Iar imaginile surprinse zilele acestea nu fac altceva decat sa confirme acest lucru si arata adevarata dimensiune a esecului „nebuniei” dezvoltarii retailului inainte de criza.

La nivel national, 11 complexuri comerciale care au atras finantari de peste 530 milioane de euro au dat chix in valtoarea crizei financiare. Printre ele s-au numarat doua proiecte realizate la Braila. Este vorba despre parcul de retail al celor de la PIC, amplasat langa platforma Santierului Naval, pe drumul spre trecerea cu bacul de la Stanca, si complexul comercial Armonia, construit la intersectia Soselei de Centura cu drumul national care face legatura spre Focsani.

Primul care s-a inchis a fost Armonia, in vara lui 2009, dupa nici macar un an de la inaugurare. Mall-ul Armonia Braila, cu o valoare investitionala de aproximativ 45 milioane euro, inclusiv cu implicarea unui credit bancar de 28 de milioane de euro, fusese gandit pentru o suprafata inchiriabila de 47.700 mp, dar spatiul destinat unui retailer de bricolaj nu a mai fost construit. In final, suprafata inchiriabila a ramas la 37.000 mp, iar suprafata galeriei comerciale se ridica la 14.000 mp. La momentul de glorie a fost ocupata cu magazine pe doar 38% dintre spatii si a oferit locuri de munca pentru circa 300 – 350 de salariati, dintre care o buna parte erau angajatii Carrefour.

Problemele in proiectul Armonia au aparut la putin timp de la inaugurarea complexului, cand o serie de chiriasi importanti, printre care si „Altex”, au renuntat la deschiderea unor magazine, chiar daca semnasera ante-contracte. Astfel ca printre chiriasii reprezentativi ai complexului care au deschis in final magazine s-au numarat doar retaileri precum „Flanco”, „Sephora”, „Samsonite” sau „Mondex”.

Faptul ca unii retaileri nu au mai deschis a creat un efect de domino. Am decis ca este mai bine sa inchidem decat sa incercam sa ajustam din mers cu cateva magazine deschise”, spunea in 2009 Christian Hiver, director in cadrul RED.

Ulterior inchiderii mall-ului, afacerea a intrat in faliment, iar creditorii centrului comercial au aprobat vanzarea obiectivului. Mai nou, creditorii centrului comercial au scazut cu inca 30% pretul la care vor sa valorifice mall-ul, la 10 milioane euro, fara TVA, in conditiile in care Volksbank, banca creditoare, are de recuperat 28 de milioane de euro. Acest anunt a fost facut de catre Casa de Insolventa Transilvania (CITR), lichidatorul judiciar al dezvoltatorului „Red Project Three”, intrat in faliment in 2011. De precizat ca in primavara anului 2012 incercarea de vanzare a esuat, nefiind gasit niciun investitor dispus sa plateasca 25 de milioane de euro pe proiect. Au urmat cateva licitatii competitive organizate pentru vanzarea mall-ului in toamna trecuta, insa si acestea au fost sortite esecului. Asa ca CITR a trecut la vanzarea prin negociere directa, pornind de la acelasi pret, 25 milioane euro. Cum nici prin aceasta procedura nu au fost atrasi cumparatori, creditorii au decis sa reduca pretul, investitorii fiind asteptati din nou sa depuna ofertele de participare pana ieri, 20 august, pretul de pornire anuntat fiind de 10 milioane euro fara TVA.

Mai multe aflati citind: www.obiectivbr.ro

Advertisements

Posted on 21/08/2013, in Economie, Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: