In urma cu 557 ani, Vlad Tepes isi incepea cea de a doua domnie


Vlad Tepes* Vlad Tepes, nascut in 1431 si mort in decembrie 1476), denumit si Vlad Draculea (sau Dracula, de catre straini), a domnit in Tara Romaneasca in anii 1448, 1455-1462 si 1476 * Dupa cum se stie, cea mai lunga domnie a fost cea de a doua *

Vlad Tepes s-a nascut in Cetatea Sighisoara din Transilvania, fiind fiul al lui Vlad Dracul si al unei nobile transilvanene. A fost casatorit de trei ori: intai cu o nobila din Transilvania, Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei, cea de a treia sotie fiind Ilona Nelipic a Valahiei, verisoara a lui Matei Corvin. A avut cinci copii, patru baieti si o fata: Radu si Vlad din prima casatorie, Mihail si Mihnea cel Rau din a doua, si Zaleska din a treia casatorie.

In timpul domniei sale, Tara Romaneasca si-a obtinut temporar independenta fata de Imperiul Otoman. Vlad Tepes a devenit vestit prin severitate si pentru ca obisnuia sa isi traga inamicii in teapa. Din cauza conflictelor cu negustorii brasoveni, acestia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonica.

In 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care obtineau astfel controlul asupra Constantinopolului, actualul Istanbul, si amenintau Europa. Imperiul Otoman ajunge sa stapaneasca mare parte din Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, partial Ungaria, partial Romania, Bulgaria, Albania si Grecia), extinderea spre occident oprindu-se la portile Vienei, al carei asediu esueaza. In acest context istoric, Vlad tepes a luptat pentru a-si apara domnia si tara, folosind impotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care faceau parte si executiile si supliciile cu caracter exemplar si de intimidare.

DragonOrder_badgeTatal sau, Vlad Dracul, fusese primit in Ordinul Dragonului. Ordinul, care poate fi comparat cu cel al Cavalerilor de Malta sau cu cel al Cavalerilor Teutoni, era o societate militaro-religioasa, ale carei baze fusesera puse in 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei (mai tarziu imparat al Sfantului Imperiu Roman) si de cea de-a doua sotie a sa, Barbara Cillei. Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era apararea crestinismului si cruciada contra turcilor otomani. Datorita apartenentei sale la Ordinul Dragonului, tatal lui Vlad Tepes era supranumit Dracul. La randul sau, Vlad va fi innobilat in numarul membrilor Ordinului Dragonului in 1431 la Nürnberg de catre Sigismund de Luxemburg. La scurt timp insa, in 1436, numele lui va fi sters de pe lista cavalerilor deoarece in anul 1432, la numai un an de la innobilare, contrar statutului crestin al Ordinului care avea ca scop protejarea crestinatatii de pagani, in speta de amenintarea otomana, Vlad al II-lea Dracul i-a condus personal pe turcii care au asediat si incendiat Cetatea Severinului, fiind ucisi toti cavalerii teutoni din cetate, care luptau impotriva pericolului otoman. Tot in 1432 in fruntea acelorasi turci, folosindu-se prin viclenie de titlul de cavaler al Ordinului, Vlad al II-lea Dracul ordona deschiderea portilor Cetatii Caransebesului care, ascultand porunca, va fi incendiata si jefuita de aceiasi turci condusi de Vlad al II-lea Dracul, jaf si pustiire care se va intinde in intregul sud al Transilvaniei, turcii retragandu-se cu prazi si robi nenumarati la sud de Dunare. Porecla „Tepes” i s-a atribuit de pe urma executiilor frecvente prin tragere in teapa pe care le ordona. Chiar turcii il denumeau Kazıklı Bey, Printul Tepes. Acest nume a fost mentionat pentru prima oara intr-o cronica valaha din 1550 si s-a pastrat in istoria romanilor.

* Inceputul domniei lui Vlad Tepes *

vlad tepes 1In iarna anului 1436, Vlad Dracul a devenit domn al Tarii Romanesti si s-a stabilit la Curtea domneasca din Targoviste. Vlad Draculea si-a urmat tatal si a trait acolo sase ani. In 1442, din motive politice, el si fratele sau mai tanar, Radu cel Frumos, au fost ceruti ca ostatici de catre sultanul Murad al II-lea. Vlad al III-lea a fost ostatic pana in 1448, iar fratele sau pana in 1462. Aceasta perioada de captivitate a jucat un rol important in formarea si ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, in 1447, dupa moartea tatalui sau, asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Tarii Romanesti. Tot atunci, Vlad a aflat si de moartea fratelui sau mai mare, Mircea, torturat si ingropat de viu de boierii din Targoviste.

La varsta de 17 ani, sustinut de un corp de cavalerie turceasca si de un contingent de trupe imprumutate lui de pasa Mustafa Hassan, Vlad Draculea a luat pentru prima data domnia Valahiei. Dar, doua luni mai tarziu, a fost infrant de Vladislav al II-lea, care si-a recapatat tronul. Pentru a-si asigura a doua si cea mai lunga domnie, Vlad al III-lea a trebuit sa astepte pana in 20 august 1456, cand a reusit sa-si ucida dusmanul de moarte.

Primul act important de razbunare a fost indreptat impotriva boierilor din Targoviste, vinovati de moartea tatalui si a fratelui sau. In duminica de Pasti a anului 1459, el a arestat toate familiile de boieri care participasera la petrecerea princiara. Cei mai batrani au fost trasi in teapa, iar ceilalti au fost fortati sa strabata pe jos drumul de o suta de kilometri din capitala pana la Poenari, unde au fost pusi sa construiasca o fortareata pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la raul Arges.

vlad_tepes 3Vlad Tepes a ajuns curand faimos din cauza metodelor sale brutale de pedepsire. Conform detractorilor sasi din Transilvania, el ordona deseori ca osanditii sa fie jupuiti de piele, fierti, decapitati, orbiti, strangulati, spanzurati, arsi, fripti, ciopartiti, batuti in cuie, ingropati de vii. De asemenea, punea sa li se taie victimelor nasul, urechile, organele genitale si limba. Insa supliciul favorit era trasul in teapa, de la care provine porecla „Tepes”, cel care trage in teapa. Aceasta forma de executie a folosit-o in anii 1457, 1459 si 1460 contra negustorilor transilvaneni care nu respectasera legile sale comerciale. Incursiunile pe care le facea impotriva sasilor din Transilvania erau in acelasi timp si acte de protectionism menite sa promoveze activitatile comerciale din tara Romaneasca. In plus, in acea perioada era ceva obisnuit ca pretendentii la tronul Tarii Romanesti sa gaseasca sprijin in Transilvania, unde asteptau momentul potrivit pentru a actiona.

* Legende despre Vlad Tepes *

bhc0256-700Exista multe povestiri si anecdote despre Vlad Tepes. Era recunoscut pentru ambitia de a impune cinstea si ordinea. Aproape orice infractiune, de la minciuna si furt pana la omor, putea fi pedepsita prin trasul in teapa. Fiind sigur de eficacitatea legilor sale, Vlad Tepes a lasat, se spune, o cupa de aur la vedere, in piata centrala din Targoviste. Cupa putea fi folosita de calatorii insetati, insa trebuia sa ramana la locul ei. Conform surselor istorice, in timpul domniei sale cupa nu ar fi fost niciodata furata si ar fi ramas aproape nefolosita.

Vlad Tepes tinea, de asemenea, ca toti locuitorii tarii sa munceasca si sa fie utili comunitatii. Ii privea pe bolnavi, vagabonzi si cersetori ca pe niste hoti. Ca urmare, intr-o zi toti vagabonzii si bolnavii din Tara Romaneasca au fost invitati la curtea domneasca din Targoviste, la un ospat. Dupa ce au mancat si au baut, domnitorul i-ar fi intrebat daca ar vrea sa nu mai fie niciodata saraci. Dupa ce a primit un raspuns afirmativ, a ordonat ca hala sa fie inchisa si incendiata. Nimeni nu ar fi supravietuit.

O alta legenda spune, ca doi calugari sositi in Tara Romaneasca l-au vizitat pe Vlad la castelul sau. Calugarii ii cunosteau reputatia si, cand el le-a cerut parerea despre domnia sa, au raspuns fiecare in mod diferit. Unul a spus ca Vlad era aspru, dar era print, in vreme ce celalalt i-a condamnat fara ocol cruzimile. In functie de versiune, fie unul, fie celalalt dintre cei doi calugari ar fi fost tras in teapa.

Dupa alta legenda, Vlad ar fi inscenat un furt (o punga cu 50 de galbeni) unui boier din Sfatul Tarii, dupa care acesta, in fata domnitorului, a pretins ca i se furasera 100 de galbeni. Pentru minciuna sa, ar fi fost tras in teapa.

* Conflictul cu Imperiul Otoman *

luptaIn 1459, Tepes refuza sa mai plateasca tribut turcilor (10.000 galbeni anual). Se pare ca aceasta razvratire s-a datorat existentei unui proiect de cruciada impotriva otomanilor, cruciada sustinuta de Papa si in care regele Ungariei, Matia Corvin, ar fi urmat sa joace rolul principal, acesta chiar primeste de la Papa suma de 40.000 galbeni, suficienta pentru a echipa 12.000 de oameni si 10 nave de razboi. O pictura germana defaimatoare in care Vlad este reprezentat ca Pilat din Pont judecandu-l pe Iisus Hristos.

In acest context politic, Vlad Tepes incheie o alianta cu Matei Corvin, probabil la inceputul lui 1460, pe care otomanii ar fi vrut sa o impiedice. Mai mult, acestia vor incerca prin intermediul lui Hamza Pasa, beiul de Nicopole, si al diacului sultanului, Catavolinos, sa-l prinda pe Vlad prin viclesug, fara succes insa. Odata dejucate planurile otomanilor si pedepsiti cei doi (au fost trasi in teapa impreuna cu toti soldatii turci care-i insoteau), Vlad Tepes organizeaza o campanie surpriza la sud de Dunare in iarna 1461-1462.

O intinsa regiune, de la Oblucita la Novoe Selo si de la varsarea Dunarii in Marea Neagra pana la Rahova, a fost devastata. Mai mult, cetatea Nicopole fiind ocupata prin viclesug, peste 20.000 de turci au pierit sub armele valahilor, numarul celor ucisi fiind indicat de insusi Vlad Tepes intr-o scrisoare adresata lui Matei Corvin. Tot in aceasta scrisoare, expediata din Giurgiu la 11 februarie 1462, Vlad ii solicita in mod insistent sprijin regelui ungar. Desi l-a asigurat la 4 martie 1462 ca ii va veni in ajutor, Matei Corvin a parasit Buda abia la sfarsitul lui august, cand campania otomana era deja incheiata.

In ceea ce-l priveste pe Mahomed al II-lea, acesta, surprins de sfidarea lui Tepes, ii va pregati un raspuns pe masura. In primavara lui 1462, sultanul, in fruntea unei armate uriase, circa 100-120.000 de oameni (a doua ca marime dupa aceea care cucerise Constantinopolul) plus 175 de nave de razboi al caror scop era acela de a cuceri Chilia, se va indrepta spre Dunare. Efectivele domnului valah nu depaseau, dupa estimarile cele mai generoase, 30.000 de osteni. Desi Vlad incearca sa-i opreasca pe turci la Dunare, in dreptul cetatii Turnu, acestia, la adapostul noptii, reusesc sa treaca fluviul indreptandu-se direct spre Targoviste (4 iunie 1462).

tras-teapaIn aceste conditii, Tepes va aplica tactica hartuirii: pustiirea pamantului, mai ales drumul spre Targoviste, otravirea fantanilor, atacarea detasamentelor turcesti plecate dupa hrana. In aceasta atmosfera apasatoare in care ostile turcesti, flamande si infricosate, inaintau prin tara pustiita, a avut loc marea lovitura a lui Vlad Tepes, atacul de noapte din 16 – 17 iunie 1462, menit sa demoralizeze si mai mult oastea otomana, atac despre care pomenesc toate izvoarele relative la campania din 1462. Tinta atacului a fost insusi sultanul, insa acesta a scapat, cortul sau fiind confundat cu al unui vizir. Totusi efectul psihologic al atacului a fost important. Multi turci au fost ucisi, iar sultanul, conform relatarilor, „a parasit in ascuns tabara in chip rusinos”. Vazand „marea pierdere suferita de ai sai” a dat ordin de retragere. In apropierea Targovistei il astepta un spectacol care a bagat groaza in ostile sale: o padure de tepi in care atarnau o multime de turci ucisi in inainte sau in timpul bataliei. In fata acestei privelisti turcii „s-au inspaimantat foarte tare”, iar sultanul a recunoscut ca „nu poate sa ia tara unui barbat care face lucruri asa de mari” si care „ar fi vrednic de mai mult”.

Cu exceptia cronicilor turcesti, toate celelalte izvoare marturisesc infrangerea sultanului, care a fost silit „sa se intoarca in fuga spre Dunare cu mari pierderi printre ai sai si cu rusinea de a fi dat dosul”. Oastea turca s-a indreptat spre Dunare, asa de repede incat la 11 iulie 1462 sultanul ajunsese la Adrianopol. Conform cronicarului bizantin Chalcocondil, sultanul l-a lasat la plecare, la Targoviste, ca domn pe fratele lui Tepes, Radu cel Frumos, in ideea ca acesta sa atraga de partea sa pe toti cei ce i se impotriveau lui tepes. Pasa de Nicopole urma sa asigure sprijin armat lui Radu.

Perioada care a urmat a fost foarte tulbure pentru istoria Tarii Romanesti, cei doi frati cautand fiecare sa-si intareasca fortele pentru a-si elimina adversarul. Spre deosebire de Vlad Tepes care dorea continuarea luptei antiotomane, Radu cel Frumos oferea boierilor pacea si prietenia cu sultanul. Acestia trec pana la urma de partea lui. In aceste conditii, parasit de cea mai mare parte a boierilor, dar avand inca o oaste destul de numeroasa cu care se pare ca in jurul datei de 8 septembrie ar fi dobandit chiar o ultima victorie asupra adversarilor sai, in octombrie 1462 Tepes trece in Transilvania pentru a se intalni cu aliatul sau, Matei Corvin.

Cum acesta nu venise nici pregatit, nici prea hotarat de lupta, a decis destul de repede sa-si schimbe planul initial, recunoscand situatia existenta in Tara Romaneasca si renuntand sa-l sprijine pe Tepes. Mai mult, la decizia regelui ar fi contribuit si o presupusa scrisoare a lui Vlad catre sultan in care domnul muntean ar fi cerut iertare si, mai mult decat atat, s-ar fi obligat sa-l ajute impotriva ostilor maghiare. Drept urmare, in noiembrie 1462 Vlad Tepes, in loc sa primeasca ajutorul aliatului sau, este arestat sub acuzatia de tradare si incarcerat la Visegrad vreme de 12 ani. Dupa Visegrad, e silit sa locuiasca aproape 2 ani la Buda, cu domiciliu fortat. Va fi eliberat in 1475, la cererea lui Stefan cel Mare, domnul Moldovei, in contextul presiunilor turcesti tot mai mari asupra teritoriilor de la nord de Dunare.

* Ultima domnie, sfarsitul vietii si locul mormantului *

Vlad tepes 2Conform legendei, atunci a fost momentul in care sotia lui Vlad, pentru a scapa de temnita turceasca, s-a sinucis aruncandu-se de pe o creasta inalta, o scena exploatata de Francis Ford Coppola in filmul Bram Stoker’s Dracula. Vlad a reusit sa scape asediului fortaretei sale, folosind un pasaj secret prin munte. Ajutat de cativa tarani din satul Arefu, a reusit sa ajunga in Transilvania, unde s-a intalnit cu regele Ungariei, Matei Corvin. Insa, Matei l-a arestat si l-a intemnitat in capitala Ungariei, Visegrad. Motivul arestului poate fi discutat, pentru ca dupa unii istorici faptul ca a fost direct dus la Budapesta este pus pe seama necesitatii lui Vlad de a fi protejat de sasii care voiau sa il omoare. Vlad a fost recunoscut ca print al Valahiei pentru a treia oara in 1475, insa s-a bucurat de o perioada foarte scurta de domnie. A fost asasinat la sfarsitul lunii decembrie 1476. Corpul sau a fost decapitat si capul trimis sultanului, care l-a asezat intr-o teapa, ca dovada a triumfului asupra lui Vlad Tepes. S-a emis ipoteza ca „Draculea” ar fi fost ingropat la Manastirea Snagov, pe o insula din apropierea Bucurestilor. Examinarile recente au aratat ca „mormantul” lui Tepes de la manastire contine doar cateva oase de cal datate din neolitic si nu ramasitele adevarate ale domnului valah. Dupa opinia reputatului istoric Constantin Rezachevici, mormantul acestuia ar fi pe locatia manastirii Comana, ctitoria voievodului.

Advertisements

Posted on 22/08/2013, in Cultura, Documentar, Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: