Persoane impozabile pot solicita rambursarea TVA


finante braila Persoanele impozabile din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, stabilite in Romania, care au efectuat importuri respectiv achizitii intracomunitare de bunuri/servicii in alt stat membru al Uniunii Europene, in anul 2012,  potrivit art. 147^2 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au posibilitatea solicitarii rambursarii taxei pe valoarea adaugata achitata in acel stat, pana la data de 30 septembrie 2013, asa cum este prezentat si in Calendarul obligatiilor fiscale pe anul 2013 postat pe site-ul ANAF http://www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili.

Pentru a obtine rambursarea TVA in statul membru de rambursare, persoana impozabila stabilita in Romania  completeaza si transmite, statului membru respectiv,  pe cale electronica, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de ANAF formularul 318 “Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal.

Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot insa viza o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. In cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare. In cazul in care cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la o perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.

baniFormatul electronic al formularul 318 “Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal” se obtine prin folosirea programului de asistenta, care poate fi descarcat de pe portalul ANAF, sectiunea Declaratii electronice/Rambursare TVA din UE. Pentru transmiterea cererii, contribuabilii trebuie sa detina un certificat digital calificat obtinut in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica de la furnizorii acreditati sau sa benficieze de serviciile unui detinator de certificat digital calificat.

Informatii suplimentare se pot obtine accesand pagina de Internet,  http://www.anaf.ro, sectiunea  Declaratii electronice/Rambursare TVA din UE unde sunt postate atat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii Europene, cat si instructiunile de completare ale formularului 318; birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice; apeland Biroul central de asistenta telefonica a contribuabililor  la nr. de telefon 031.403.91.60.

Advertisements

Posted on 01/10/2013, in Economie and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: