„Saptamana prevenirii criminalitatii” – siguranta rutiera in atentia politistilor


prevenire siguranta rutiera (2)* In perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2013, Politia Romana a desfasurat la nivel national o serie de activitati sustinute in domeniul prevenirii infractionalitatii, in cadrul evenimentului „Saptamana Prevenirii Criminalitatii” *

Ajuns la final, evenimentul national „Saptamana prevenirii criminalitatii” a fost marcat in judetul Braila prin actiuni ale politistilor pe principalele artere de circulatie din judet si in principalele intersectii din municipiu. Ultima zi din „Saptamana Prevenirii Criminalitatii” a avut ca tema cresterea sigurantei rutiere pe drumurile publice, politistii de la structurile de politie rutiera, prevenire sau ordine publica desfasurand activitati preventive adresate atat soferilor, cat si pietonilor.

Conducatorii auto au fost sfatuiti sa respecte viteza legala de deplasare si sa o adapteze intotdeauna la conditiile de trafic, sa circule cu prudenta si sa poarte in permanenta centura de siguranta. Politistii le-au atras atentia soferilor asupra tuturor implicatiilor unor conduite iresponsabile in trafic, care au drept consecinte producerea accidentelor rutiere, fapt care atrage dupa sine incalcarea legii, eventuale prejudicii de ordin material, suferinta fizica si traume psihice.

prevenire siguranta rutiera (3)O alta categorie de participanti la trafic vizata de politisti in aceasta zi a fost reprezentata de pietoni. Acestia au fost sfatuiti sa traverseze strada numai prin locuri special amenajate, in pas vioi, dar nu in fuga; sa nu mearga pe bordura trotuarelor; sa nu traverseze prin fata sau prin spatele mijloacelor de transport in comun, ci sa astepte plecarea acestora din statie.

Cetatenilor li s-a reamintit faptul ca fiecare trebuie sa respecte regulile de circulatie pe drumurile publice si ca, fiecare in parte, trebuie sa fie un exemplu de corectitudine pentru ceilalti participanti la trafic, fiindu-le reamintita deviza „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!”

Politistii rutieri au fost intalniti, pe data de 4 octombrie, de conducatorii auto care au circulat pe raza judetului Braila, pe drumurile DE 584, DN 2B, DJ 221, DJ 211, DC 38, dar si de pietonii care tranzitau municipiul Braila, in zona Piata Halelor, sau in alte zone aglomerate, in care drumul public si trotuarul par a fi ostili fiecarui participant la trafic in parte, indiferent de modalitatea de deplasare, si tuturor laolalta.

Totodata, politistii Serviciului Rutier au continuat si in aceasta zi transmiterea mesajului preventiv elevilor din unitatile de invatamant din municipiul Braila, fiind constienti de rolul si importanta interactiunii informativ-educative pentru conturarea comportamentului rutier inca de la varste fragede.

* Sfaturi de luat in calcul *

prevenire siguranta rutiera (4)In speranta ca brailenii vor respecta cu strictete dreptul la viata al fiecarui participant la trafic, politistii le reamintesc o serie de recomandari.

Soferilor li se dau urmatoarele sfaturi:

* Reduceti viteza si rulati cu prudenta in apropierea unitatilor de invatamant, a parcurilor, a locurilor de joaca si a statiilor mijloacelor de transport in comun.

* Fiti pregatiti sa opriti brusc pentru a evita un pieton care apare brusc in calea dumneavoastra.

* Aveti rabdare si nu grabiti pietonii care se deplaseaza mai greu (copii, batrani, persoane cu handicap).

* Purtati centura de siguranta chiar daca va deplasati pe distante scurte.

* Asigurati-va temeinic atunci cand iesiti din garaj, curte sau parcare.

* Asigurati-va inainte de a deschide usile autovehiculului.

* Sub nicio forma nu va urcati la volan dupa ce ati consumat alcool pentru ca va puneti in pericol atat propria viata, cat si pe cea a celorlalti participanti la trafic.

* Dati dovada de politete, toleranta si respect in traficul rutier.

prevenire siguranta rutiera (5)Pietonilor li se recomanda:

* Traversati drumurile publice, in pas vioi, perpendicular pe axul acestora, numai prin locurile marcate ori/si semnalizate cu indicatoare.

* In lipsa acestora, traversarea se face pe la coltul strazii dupa ce v-ati asigurat ca puteti face acest lucru in deplina siguranta, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.

* Dupa coborarea din mijloacele de transport in comun, asteptati plecarea acestora din statie si apoi traversati respectand regulile de circulatie mentionate anterior.

* Nu traversati in fuga strada.

* Fiti un model de comportament rutier pentru copilul dumneavoastra si invatati-l sa circule corect.

Advertisements

Posted on 07/10/2013, in Infractional, Realitatea zilnica and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: