Noi victime ale inselaciunilor savarsite prin metoda „Accidentul”


telefon convorbiri* Cu toate ca a crescut gradul de informare al brailenilor, privind modul in care trebuie sa actioneze pentru a nu fi inselati prin telefon, aspect dovedit de faptul ca, in doua situatii semnalate Politiei saptamana aceasta, vigilenta persoanelor apelate a dejucat planurile infractorilor, raman inca persoane vulnerabile in fata metodei „accidentul” *

Cel mai recent caz inregistrat este acela al unei brailence de 59 ani care, in ziua de 8 octombrie 2013, a fost sunata pe telefonul fix de o persoana necunoscuta, recomandandu-se a fi nepotul ei, i-a spus ca a produs un accident de circulatie si i-a solicitat sa cumpere coduri de reincarcare pentru cartele telefonice, pentru a-l ajuta sa scape de raspundere. Fara a verifica informatiile primite, femeia a cumparat coduri de reincarcare in valoare de 1.200 de lei, le-a transmis telefonic asa-zis-ului nepot, dupa care, la solicitarea acestuia, a distrus bonurile. Cand sora sa, pe care a sunat-o ulterior, i-a infirmat implicarea nepotului in vreun accident rutier, aceasta si-a dat seama ca a fost inselata si a anuntat Politia. In acelasi mod a fost inselata si o alta braileanca, in varsta de 52 de ani, care a cumparat si transmis unui pretins fiu, care i-a spus telefonic faptul ca se afla in spital, ca urmare a unui accident rutier, coduri de incarcare a cartelelor telefonice, in valoare de 1.184 de lei.

* Politistii braileni revin si va informeaza cum procedeaza infractorii *

Suna, de obicei pe telefonul fix, se dau drept rude apropiate ale persoanei apelate (fiu, ginere, nepot) si, cu o voce prefacuta, simuland suferinta si ingrijorare, spun ca au fost implicati intr-un accident rutier, ca se afla in spital (ei sau eventualele victime ale accidentului) si cer sa le fie trimise de urgenta coduri de reincarcare electronica a cartelelor telefonice sau diferite sume de bani, acestea fiindu-le necesare pentru a scapa de raspundere, pentru plata serviciilor medicale sau pentru despagubirea victimelor accidentului.

Nu de putine ori, pentru a fi mai convingatori, infractorii dau la telefon o alta persoana care se recomanda a fi avocat, ii explica persoanei apelate gravitatea situatiei si importanta pastrarii secretului cu privire la convorbirea telefonica si ii da instructiuni clare privind modul de transmitere a banilor (prin posta, virament bancar, sisteme de transfer rapid, Money Gram sau Western Union, sau prin diferiti intermediari) sau a codurilor de reincarcare a cartelelor telefonice. In unele cazuri, infractorii nu actioneaza la intamplare, ci obtin initial cat mai multe date despre potentialele victime (nume, prenume, adresa, numele copiilor sau ale sotilor/sotiilor acestora, daca detin sau nu autoturisme, marcile acestora) si le folosesc ulterior pentru a le castiga increderea si a le convinge ca faptele relatate sunt reale. Din acest motiv, se recomanda sa nu oferiti date despre dumneavoastra, despre membrii familiei sau despre vecini, unor persoane necunoscute cu care intrati in contact, aparent intamplator, sau care va abordeaza sub diferite pretexte”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant in cadrul IPJ Braila.

* Pastrarea calmului este esentiala *

inselaciuni telefonVestea implicarii unei rude apropiate intr-un accident rutier provoaca, in general, o reactie emotionala puternica si-l determina pe cel care o primeste sa actioneze precipitat, fara a mai trece prin filtrul ratiunii toate informatiile primite. Vocea inceata si tremuranda a pretinsului fiu, nepot sau ginere, care solicita sprijin financiar pentru ca a produs un accident de circulatie, de obicei grav, ii face pe oamenii de buna-credinta sa uite aspecte importante, cum ar fi, de exemplu, acela ca ruda respectiva nu poseda permis de conducere, si ii transforma in simpli executanti ai instructiunilor primite telefonic. Avand in vedere aceste aspecte, politistii recomanda cetatenilor care primesc astfel de apeluri sa incerce sa isi pastreze calmul, sa solicite apelantului cat mai multe detalii din care sa se convinga de identitatea acestuia si de veridicitatea aspectelor comunicate si, nu in ultimul rand, sa ia legatura cu o persoana de incredere care, nefiind afectata emotional, va analiza situatia cu luciditate si ii va ajuta sa ia o decizie corecta.

In cadrul campaniei de prevenire „Atentie la inselaciunile prin telefon!”, aflata in derulare la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Braila, politistii de proximitate si cei de prevenire ofera brailenilor informatii si recomandari de care sa tina cont pentru a nu deveni victime ale inselaciunilor savarsite prin metoda “accidentul”.

Activitatile de informare vizeaza si angajatii oficiilor postale, ai unitatilor bancare si ai altor unitati care ofera servicii de transfer rapid de bani, astfel incat acestia sa fie in masura sa identifice, dintre cetatenii care se prezinta pentru a trimite diferite sume de bani, pe cei care ar putea fi victime ale inselaciunilor si sa ii avertizeze cu privire la acest aspect. Dintre sfaturile pe care politistii braileni le adreseaza cetatenilor, reamintim: nu trimiteti coduri de reincarcare electronica a cartelelor telefonice sau bani celor care va solicita acest lucru prin telefon, indiferent de motivul pe care il invoca sau de calitatea pe care pretind ca o au. Motivati ca aveti nevoie de timp pentru a face rost de bani si verificati in orice mod informatiile care v-au fost transmise. Daca cel care va suna pretinde ca este o cunostinta a unei rude care a avut un accident, pentru a verifica informatia, sunati pe numarul de telefon pe care comunicati de obicei cu presupusa victima. Daca aceasta nu raspunde, sunati la Politie, Parchet sau Spital, pentru a va convinge ca vestile primite sunt adevarate. Inainte de a trimite orice suma de bani, cereti-i interlocutorului o intalnire directa si anuntati Politia, pentru a va acorda sprijin. Anuntati cat mai repede Politia, apeland numarul unic 112, in cazul in care sunteti victima unei astfel de inselaciuni sau daca cineva a incercat sa va insele”, a mai precizat purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

Advertisements

Posted on 11/10/2013, in Infractional and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: