Declararea accizelor instituite prin OG nr. 16/2013


finante braila 1Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila informeaza ca, prin OPANAF nr. 3.136/2013 a fost modificat si completat actul normativ de aprobare a modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa (OPANAF nr. 1.950/2012). Urmare a introducerii accizelor pentru anumite categorii de bunuri, potrivit dispozitiilor OG nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Codului Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, incepand cu data de 1 septembrie 2013, a fost completat Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat prin introducerea unor noi pozitii, respectiv: accize pentru bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor; accize pentru confectii din blanuri naturale; accize pentru iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta; accize pentru autoturisme si autoturisme de teren a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cmc; accize pentru arme de vanatoare si arme de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv; accize pentru cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele de vanatoare si arme de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv; accize pentru motoare cu capacitate peste 100 CP, destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement.

Obligatiile prezentate mai sus se declara de catre operatorii economici, care produc, achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa produsele mentionate, precum si de persoanele fizice care achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa aceste produse.

De precizat este faptul ca Banca Centrala Europeana a publicat in data de 1 octombrie 2013 cursul euro oficial dupa care se vor calcula accizele in anul 2014. Acesta a fost stabilit la nivelul de 4,4485 lei/euro, fiind mai scazut fata de anul 2013 cu 7,38 bani, respectiv 1,6%. in acest context, accizele se percep pentru alcool si bauturi alcoolice, tutun prelucrat si tigarete, produse energetice si electricitate, cafea, bere, bauturi provenite din fermentarea fructelor.

De la 1 septembrie 2013, conform OG nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, operatorii economici care produc, achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa anumite bunuri, datoreaza accize, pentru anul 2014, calculul realizandu-se la cursul mentionat anterior.

Advertisements

Posted on 18/10/2013, in Economie, Realitatea zilnica and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: