Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu


finante brailaIn caz de inactivitate temporara, organul fiscal competent poate aproba, la cererea contribuabilului, alte termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozitele, taxele si contributiile administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Depunerea declaratiilor fiscale conform unui regim de declarare derogatoriu poate fi aprobata pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusa acestui regim, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii: sa nu desfasoare niciun fel de activitate; sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor; sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului; sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite; sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor; sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare; sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi; in cazul contribuabililor, persoane juridice, infiintati in baza Legii nr.  31/1990, inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului.

Contribuabilii pot solicita regimul de declarare derogatoriu prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat  ca platitor de impozite, taxe si contributii. In cerere, contribuabilii declara pe propria raspundere ca indeplinesc primele 3 conditii mentionate anterior (respectiv cele de la lit. a), b), c)) si mentioneaza perioada pentru care solicita regimul de declarare derogatoriu. Cererea se solutioneaza de organul fiscal in termen de 30 de zile de la data depunerii.

Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal poate face oricând cercetari privind respectarea conditiilor precizate anterior; daca se constata neindeplinirea acestor conditii, contribuabilii vor reintra in regimul normal de declarare. In acest caz, organul fiscal competent va notifica contribuabilii cu privire la incetarea regimului de declarare derogatoriu (deci se mentin obligatiile de declarare aferente activitatii desfasurate anterior perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu).

* Sfera de aplicare a regimului de declarare derogatoriu *

Urmatoarele declaratii fiscale sunt supuse regimului de declarare derogatoriu: formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”; formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”; formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”; formularul 104 „Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor”; formularul 120 „Decont privind accizele”; formularul 130 „Decont privind impozitul la titeiul din productia interna”; formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”. Regimul de declarare derogatoriu se solicita pentru toate obligatiile de declarare cuprinse in formularele precizate mai sus si inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.

Pe perioda aplicarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiilor la care am facut referire anterior. Pentru fractiunea de an fiscal aflata in afara perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii au obligatia depunerii urmatoarelor declaratii: “Declaratie privind impozitul pe profit” (101), “Decont privind accizele” (120), “Decont privind impozitul la titeiul din productia interna” (130) la termenele prevazute de lege.

Informatia privind aplicarea regimului de declarare derogatoriu si cea privind incetarea regimului de declarare derogatoriu se inscriu in vectorul fiscal al contribuabilului. Contribuabilii care au obligatia depunerii, pentru fractiunea de an fiscal, a declaratiilor 101, 120 si 130 sunt supusi procedurilor curente de notificare pentru nedepunerea in termen a declaratiilor si de impunere din oficiu.

Advertisements

Posted on 18/10/2013, in Economie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: