Conventii incheiate pentru intr-ajutorarea fermierilor


apiaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a incheiat conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii Masurii 215 – Plati privind bunastarea animalelor – porcine – anul II de angajament, sesiunea I de depunere.

Prin incheierea acestor conventii, APIA emite, la cererea solicitantului o adeverinta, prin care confirma: ca solicitantul a depus in perioada 12 – 30 august 2013 cerere de ajutor pentru Masura 215 – Plati privind bunastarea animalelor – porcine, aferenta anului II de angajament, sesiunea I de depunere; suma in euro reprezentand 50% din valoarea sprijinului solicitat de Beneficiar prin cerere de plata; ca solicitantul nu a facut obiectul unui control la fata locului in primul an de angajament; ca solicitantul nu are notificari de neconcordante si /sau neconformitati emise de catre APIA pentru cererea de ajutor depusa in anul I. Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma cuvenita din Platile privind bunastarea animalelor.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii garanteaza 80% din valoarea creditului contractat de fermier. Toate conventiile incheiate intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Banca si Fondul de Garantare sunt postate pe site-ul APIA la adresa http://www.apia.org.ro.

Mentionam ca Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe langa o serie de adeverinte/acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, stabilite de catre Creditor si aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei. Aici sunt incluse si garantii pe care Creditorul le poate solicita din partea Beneficiarului (fermierului). Banca are obligatia sa informeze Beneficiarii privind obligatia acestora de a suporta contravaloarea dobanzilor, diferentelor de curs valutar, comisioanelor bancare si de garantare ce decurg din aceste credite.

In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 703/23.07.2013 privind aprobarea conditiilor in care se vor incheia Conventiile dintre institutiile financiare bancare si nebancare si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate prin APIA, Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, astfel incat dobanda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1%. Totodata, potrivit aceluiasi act normativ, Banca trebuie sa faca dovada ca in perioada 2008 – 2012 a acordat credite beneficiarilor Axei I – Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, Axei III – Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si Axei IV Leader din Programul National de Dezvolare Rurala 2007 – 2013.

Advertisements

Posted on 21/10/2013, in Agricultura, Economie and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: