Ajutor de stat in agricultura privind plata primelor de asigurare


Daniela Militaru

Daniela Militaru

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Braila informeaza ca cererile de solicitare a ajutorului de stat in agricultura privind plata primelor de asigurare se depun pana la data de 31 octombrie 2013, inclusiv.

Ajutorul de stat se refera la politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare platite, pentru culturile infiintate in primavara anului 2013, plantatii de pomi, arbusti fructiferi, de hamei si de vii, cu exceptia soiurilor de struguri pentru vin care beneficiaza de sprijin conform OMADR nr. 756/2008.

Conform H.G. nr. 756/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a unei cote procentuale din costul primelor de asigurare platite de catre producatorii agricoli, dupa cum urmeaza:

– 70% pentru politele care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale;

– 50% pentru politele care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum si a altor pierderi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile si/sau a pierderilor cauzate de boli ale animalelor ori ale plantelor sau de infestari parazitare.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt intreprinderile mici si mijlocii care desfasoara activitate in domeniul productiei agricole primare, definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare si conform Regulamentului (CE) nr. 800/2008 al Comisiei, din 6 august 2008. Cererile se depun insotite de urmatoarele documente: centralizatoarele politelor de asigurare; dovada cont activ trezorerie; declaratia pe propria raspundere cu privire la incadrarea beneficiarului in una dintre categoriile microintreprindere sau intreprindere mica ori mijlocie; certificatul de inregistrare continand numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare atribuit de Ministerul Finantelor Publice; politele de asigurare incheiate pentru culturile agricole, documentele de plata a primelor de asigurare aferente acestora; documentul din care sa reiasa ca obiectul de activitate il constituie exploatarea terenurilor agricole; copia cererii unice de plata pe suprafata pentru anul respectiv, inregistrata la APIA, din care rezulta structura culturilor agricole. Pana la aceasta data, la nivelul Centrului Judetean Braila al APIA, au fost depuse 37 de cereri de solicitare a ajutorului de stat”, a mentionat Daniela Militaru, director APIA Braila.

Advertisements

Posted on 25/10/2013, in Agricultura, Realitatea zilnica and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: