Noi modificari in sistemul asigurarilor pentru somaj


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila

* In Monitorul Oficial nr. 457/24 iulie 2013 a fost publicata Legea nr. 250 din 19 iulie 2013, pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale *

Potrivit conducerii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila, dintre modificarile si completarile aduse celor doua acte normative se afla:

A) Au fost introduse 2 definitii noi, respectiv:

somer de lunga durata – persoana care este somer pe o perioada mai mare de 12 luni, in cazul persoanelor cu varsta de minimum 25 de ani si pe o perioada de 6 luni, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 25 de ani;

tanar cu risc de marginalizare sociala – somer inregistrat cu varsta cuprinsa intre 16 – 26 de ani, care se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:

a) se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem;

b) are dizabilitati;

c) nu are familie sau a carui familie nu ii poate asigura intretinerea;

d) are copii in intretinere;

e) a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;

f) este victima a traficului de persoane.

B) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate potrivit legii, in termen de o zi de la data ocuparii acestora, in conditiile legii; in cazul necomunicarii angajatorul se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.

Pentru stimularea mobilitatii fortei de munca, si somerii de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, si se incadreaza in munca pe o perioada de cel putin 12 luni, primesc, la cerere, prime de incadrare / instalare, in conditiile art. 74 si art. 75 din Legea nr. 76/2002. Prima de instalare, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, se acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, persoanelor care beneficiaza de indemnizatii de somaj si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, care se incadreaza pentru o perioada de cel putin 12 luni, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul, la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani. Prima de incadrare, egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, se acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, persoanelor care beneficiaza de indemnizatii de somaj si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, care se incadreaza pentru o perioada de cel putin 12 luni, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani. Nu beneficiaza de primele de mobilitate: persoanele care au mai beneficiat de o prima de incadrare sau de o prima de instalare in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de mobilitate; absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii; absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca”, a mentionat Monica Bratu, director executiv al AJOFM Braila.

* Obligatii stricte pentru angajatori *

Angajatorii care incadreaza in munca, pe o perioada mai mare de 12 luni, absolventi ai unor institutii de invatamant si primesc subventii potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni de la data incheierii. In perioada celor 18 luni, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii.

Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Legea nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale a fost modificata prin abrogarea sectiunii 1 <Accesul la un loc de munca>. A fost inclusa o noua sectiune in Legea nr. 76/2002, respectiv, <Promovarea participarii pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala>. Promovarea participarii pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala se realizeaza de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca prin: acompaniament social personalizat; activitati de informare si promovare a intereselor tinerilor cu risc de marginalizare sociala in randul angajatorilor; subventionarea locului de munca”, dupa cum a adaugat sefa de la AJOFM Braila.

Advertisements

Posted on 28/10/2013, in Realitatea zilnica and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: