Politistii braileni mereu in dialog cu elevii


Politistii braileni stand de vorba cu elevii

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

* Pe parcursul saptamanii trecute, elevii mai multor unitati scolare din municipiul Braila au beneficiat de vizite ale politistilor, care i-au invatat cum sa se comporte pentru a nu fi implicati in fapte antisociale, in calitate de autori sau victime * Activitatile politistilor s-au inscris in Planul teritorial comun de actiune pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic si prevenirea delincventei juvenile in incinta si in zonele adiacente unitatilor de invatamant preuniversitar *

Beneficiari ai activitatilor preventive, desfasurate de politisti din cadrul Biroului Proximitate, compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii si Serviciului Rutier, au fost atat elevi ai claselor primare si gimnaziale, cat si liceeni, mesajele transmise de catre politisti fiind adaptate fiecarei categorii de varsta.

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

Astfel, intalnirea politistilor cu elevii claselor pregatitoare si primare de la scolile Gimnaziale „Aurel Vlaicu” si „Alexandru Ioan Cuza” a avut drept scop familiarizarea acestora cu marcajele si semnele rutiere pe care trebuie sa le cunoasca pentru a circula in siguranta pe drumurile publice, in deplasarea lor de acasa la scoala. Fiind la varsta la care intelegerea unui mesaj este favorizata de transmiterea lui si pe cale vizuala, politistii le-au prezentat elevilor cum arata o trecere de pietoni, un indicator, respectiv un semafor pentru pietoni, si care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte atunci cand le intalnesc. De asemenea, copiii au vizionat filme si spoturi cu mesaj adaptat tematicii abordate, precum: „Drumul colorat”, „Semaforul”, „Daca ei pot, toata lumea poate. Traversati prin locurile marcate”.

In cazul elevilor de clasa a VIII-a de la Scoala Gimnaziala <Mihai Viteazul> si a celor din clasa a XI-a de la Liceul Teoretic <Panait Cerna>, care au ajuns la varsta la care ar putea raspunde penal, mesajul politistilor a cuprins informatii precum semnificatia notiunilor de infractiune, contraventie, raspundere penala, cazier judiciar, masuri educative si pedepse aplicabile minorilor. Intalnirile au avut caracter interactiv, iar elevii au putut invata despre situatiile in care pot deveni victime sau autori ai unor infractiuni si cum trebuie sa procedeze pentru a preveni astfel de situatii. Activitatea preventiva desfasurata la Colegiul National <Ana Aslan> s-a inscris in Campania de prevenire a traficului de persoane <Nepasarea ne face complici>, derulata la nivel national, de catre Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, impreuna cu partenerii locali, in perioada octombrie – decembrie 2013. Politistii de proximitate, impreuna cu reprezentantul Centrului Regional Galati al Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, le-au explicat adolescentilor ce presupune traficul de persoane, sub ce forme se poate manifesta, cine poate fi victima si le-au oferit sfaturi pentru evitarea pericolului de a fi traficati. O atentie deosebita a fost acordata informarii elevelor cu privire la modalitatile prin care tinerele fete sunt ademenite in retele de prostitutie, cum procedeaza persoanele care se ocupa de racolare si care sunt etapele prin care o persoana devine victima a traficului de fiinte umane. Adolescentele prezente la intalnire au inteles ca mirajul castigurilor materiale obtinute rapid si fara mari eforturi poate deveni un adevarat cosmar si au identificat o serie de factori de risc care pot conduce la transformarea lor in victime ale traficului de fiinte umane”, a declarat agent principal de politie Camelia Bucur, purtator de cuvant la IPJ Braila.

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

De vizita politistilor au beneficiat si elevii claselor a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv. Scopul intalnirii a fost acela de a-i face pe copii sa constientizeze importanta normelor rutiere si riscurile la care se expun in cazul nerespectarii acestora. Profesori au fost, de aceasta data, politistii rutieri, care au abordat teme precum regulile pe care copiii trebuie sa le respecte in calitate de pietoni sau pasageri in autovehicule, dar si locurile unde se pot juca si cele in care le este permis sa se plimbe cu bicicletele sau rolele.

Activitatile preventive dedicate elevilor vor continua si in perioada urmatoare, avand in vedere faptul ca acestia pot deveni usor victime, dar si autori ai infractiunilor, din cauza particularitatilor psihocomportamentale si de varsta specifice.

Advertisements

Posted on 19/11/2013, in Eveniment, Infractional, Invatamant, Realitatea zilnica and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: