Actiunea „Foc de artificii”, demarata in toata tara


petardele la control* Politia Romana a declansat, la data de 20 noiembrie, actiunea nationala „Foc de artificii”, care are drept scop verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice, de catre persoanele fizice si juridice, in perioada sarbatorilor de iarna 2013 – 2014 * Pentru a preveni evenimente nedorite, Politia atrage atentia asupra periculozitatii folosirii materialelor pirotehnice interzise *

Prin aceasta actiune se urmareste prevenirea, identificarea si combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea articolelor pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice in perioada sarbatorilor de iarna 2013 – 2014.

Politistii braileni vor desfasura atat controale la societatile comerciale autorizate sa desfasoare operatiuni cu articole pirotehnice, cat si activitati specifice structurilor de ordine publica in zona pietelor, targurilor sau centrelor comerciale.

In cursul anului trecut, in urma activitatilor desfasurate de politistii specializati in arme, explozivi si substante periculoase, in colaborare cu cei de ordine publica, au fost intocmite 9 dosare penale la regimul articolelor pirotehnice si au fost confiscate circa 100 de kg. articole pirotehnice, din clasele/categoriile de pericol II-IV (petarde, artificii), in valoare de aproximativ 2.500 de lei.

De mentionat este faptul ca, din anul 2006, dupa aparitia restrictionarii vanzarii catre publicul larg a materialelor pirotehnice din clasa a II-a, pe raza judetului Braila nu au fost inregistrate raniri sau incidente neplacute in perioada sarbatorilor de iarna, din cauza folosirii articolelor pirotehnice.

* Bine de stiut *

In conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, republicata, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifica in urmatoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc foarte scazut, cu un nivel de zgomot neglijabil si care sunt petardele la control 1destinate utilizarii in spatii restranse;

b) categoria 2, 3 si 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in exterior si exclusiv de catre pirotehnicieni.

Din motive de ordine, securitate, siguranta publica si pentru protectia mediului se interzice detinerea, utilizarea si vanzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 si 4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.

In categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Stelute; Lumanari scanteietoare; Jerbe cu scantei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliti etc.). Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an.

De mentionat este faptul ca articolele pirotehnice din categoriile 1 si P1 comercializate catre persoanele cu varsta sub limita prevazuta de lege, respectiv 16 ani, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an.

Advertisements

Posted on 23/11/2013, in Eveniment, Infractional, Social and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: