Vizita ministeriala: Mircea Dusa de la M.Ap.N.


mircea dusa* Judetul nostru a ajuns intr-o situatie dezastruoasa * Pentru ca actiunile de deszapezire sa se desfasoare in conditii normale, fara probleme, la fel cum s-a intamplat in anii trecuti, iata ca acum a fost nevoie sa soseasca ministrii de la Guvern * Asta din cauza faptului ca prefectul judetului Braila nu a fost in stare sa gestioneze cum ar fi fost normal situatia din judet * Ministrul Apararii Nationale a sosit la Braila cu forte umane, masini, combustibil astfel incat localitatile sa fie deszapezite * Angajati din structurile Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne actioneaza in Braila pentru intr-ajutorarea localnicilor izolati * Este vorba de peste 500 de militari din Braila, Galati si Bacau * Tabloul este unul devastator pentru judetul Braila: 25 de sate sunt rupte de lume, 3 sate nu au apa, drumurile judetene sunt inchise *

Braila se afla intr-o situatie fara precedent, daca stam sa facem o analiza a ceea ce a fost in anii trecuti. Gestionarea situatiilor de urgenta in ceea ce priveste deszaperea a fost una devastatoare. Zeci de sate au fost izolate, drumuri judetene blocate. Avem si 3 localitati fara alimentare cu apa potabila, Rosiori, Florica, Coltea. Mii de localnici sunt rupti de lume. In judet au fost trimisi militari de la Armata, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Jandarmerie, Inspectoratul de Politie Judetean. Intariri au venit si de la Galti si Bacau. In total este vorba de peste 500 de militari.

Lt. col. Stefan Stoian, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila, a precizat ca sunt 325 de militari din structurile Ministerului Apararii Nationale dintre care 125 din Galati, 188 de jandarmi din care 148 de la Gruparea Mobila Bacau, 30 de militari de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila. Militarii actioneaza in 9 localitati: Faurei, Esna, Mihail Kogalniceanu, Surdila Gaiseanca, Scortaru Nou, Ramnicelu, Movila Miresii, Braila, Comaneasca. Un numar de 35 de jandarmii dau la lopata in Olaneasca, 35 in Gulianca, 40 in Corbu Nou, 27 in Corbu Vechi, 41 in Maxineni.

Cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila sunt alaturi de militari, unde distribuie paine si deszapezesc drumurile, in localitatile Baraganu si Victoria, altii fiind in Berlescu si Gropeni ajutand localnicii. DN 22 Braila – Ramnicu Sarat este inchis, iar pe DN 23 Braila – Focsani este restrictionata circulatia vehiculelor de 7,5 tone. Peste 60 de utilaje actioneaza pe drumurile judetene si cele nationale, din care 28 pe drumurile nationale si 29 pe cele judetene. Drumuri judetene inchise sunt 19, iar 9 sunt blocate.

Avand in vedere acest tablou mirific, folosind ghilimelele de rigoare, la Braila gestionarea deszapezirii nu s-a facut la parametri normali de catre autoritatile locale, in speta Prefectura Braila. Pentru ca prefectul Gheorghi Obreja s-a vazut depasit de situatie, Guvernul Romaniei a luat 2 decizii importante. Una de a trimite in teritoriu un ministru, si anume ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, membru al comandamentului de iarna, si cea de a doua – demiterea prefectului de Braila. Este de-a dreptul rusinos acest lucru. Astfel ca abia sosit in judetul nostru, Mircea Dusa a precizat ca a luat decizia chemarii unui elicopter pentru a transporta paine, apa si alimente pentru cetatenii din localitatile izolate. De asemenea, se lucreaza la foc continuu pentru ca drumurile sa fie deblocate pana in cursul zilei de maine.

Referitor la prefectul Gheorghi Obreja, Mircea Dusa a declarat ca premierul Victor Ponta a luat decizia de demitere a prefectului de Braila pentru proasta gestionare a situatiei legate de localitatile izolate din cauza zapezii. Anuntul demiterii se va face conform regulamentului, intr-o sedinta de Guvern.

Chiar si primarul municipiului, Aurel Simionescu, a declarat ca initiativa lui Gheorghi Obreja de a pleca in localitatile izolate s-a transformat in una delicata, avand in vedere ca prefectul a ramas inzapezit. Avcesta a subliniat faptul ca lupta cu natura este foarte grea si trebuie gestionata cu multa raspundere si atentie.

Advertisements

Posted on 02/02/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: