Centrul de Prevenire Antidrog Braila, la raport


deschide ochii* Pe parcursul anului 2013, pe linia reducerii cererii de droguri, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a derulat activitati de prevenire in toate cele trei arii: scoala, familie si comunitate *

Pe parcursul anului 2013, pe linia reducerii cererii de droguri, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a derulat activitati de prevenire in toate cele trei arii: scoala, familie si comunitate prin campaniile nationale, proiectele nationale si locale. Astfel de proiecte care s-au bucurat de succes si au fost apreciate de beneficiari au fost: “Necenzurat” – proiect national de formare de abilitati, bazat pe modelul influentei sociale, a fost realizat in  parteneriat cu Scoala Gimnaziala “Ion Creanga” si C.J.R.A.E. Braila; “FRED GOES NET – interventii timpurii pentru consumatorii identificati pentru prima oara”, avand ca obiectiv prevenirea instalarii dependentei si realizat in parteneriat cu ISJ Braila, a  fost continuat si in anul 2013; „Mesajul meu Antidrog”- ajuns la editia a X-a, realizat  in parteneriat cu ISJ si Primaria Braila a adus judetului nostru un premiu la faza nationala –locul II la sectiunea arte vizuale prin  eleva Claudia Papenov –Colegiul  “Ana Aslan”. Sincronul realizat in toata tara, prin Marsul antidrog, avand ca slogan: „In fata drogurilor nu suntem diferiti” a reunit elevi din majoritatea unitatilor de invatamant din municipiu, pentru a sensibiliza opinia publica in general si in special  pe cea  tinerilor, ca dependeta poate afecta orice persoana care  alege sa consume, chiar si ocazional la inceput. Activitatea s-a realizat cu sprijinul Primariei  Braila, ISJ, IJJ si a Politiei Locale.

Campania nationala <Prea rebel sa fii condus>, realizata cu sprijinul mass-mediei  locale, a Primariei municipale si a  ISJ Braila, a fost finalizata cu o activitate de comemorare  a victimelor ucise de droguri, mesajul fiind acela de a constientiza consumatorii asupra consecintelor fatale induse de consum. Evenimentul a fost sustinut de voluntarii centrului si tinerii prezenti pe Paltoul Administrativ si Esplanada Dunarii, unde au fost aprinse lampioanele si apoi lasate pe apa. Pe tot parcursul campaniei au  fost difuzate: spotul (prin mass-media locala) si filmul documentar <Drogurile – viata pe contarsens> – in cadrul orelor de prevenire (aproximativ 100 difuzari). In cadrul programului Ministerului Educatiei Nationale – Scoala Altfel <Sa stii mai multe, sa fii mai bun>, au fost desfasurate activitati de prevenire in parteneriat cu membrii echipei EIL, din cadrul Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, la  Liceului Pedagogic <D.P Perpessicius>, Liceul cu Program Sportiv, Colegiului National <Ana Aslan>, Liceul Teoretic<N. Iorga>. Alte proiecte tematice au fost initiate de scoli in parteneriat cu centrul nostru cum ar fi: <Fii vigilent, nu dependent!> in parteneriat cu C.J.R.A.E. Braila si Colegiul Tehnic <C.D Nenitescu>, <Departe de riscuri> in parteneriat cu  Liceul Pedagogic<D.P.Perpessicius>,<Mai bine sa prevenim decat sa tratam> in parteneriat cu Liceul Pedagogic <P.D. Perpessicius>, proiecte initiate  de D.J.S.T Braila <Busola profesiei>, <Sunt responsabil pentru viitorul meu>, <Stop-comportamente nedorite>. De asemenea, au fost marcate printr-o serie de activitati <Ziua Mondiala si Nationala fara tutun>, <Ziua internationala de lupta impotriva tarficului si consumului illicit de droguri>, atat in mediul scolar, cat si in comunitate. Tot in mediul scolar, in parteneriat cu Compartimentul de Analiza  si Prevenire din cadrul  I.P.J. – Braila si I.S.J. a fost demarat un studiu sociologic <Prevalenta consumului de substante psihoactive in randul elevilor de liceu din municipiul Braila> – in vederea realizarii unei diagnoze de consum. Studiul se afla in faza de prelucrare a  datelor si eleborarea  Raportului de cercetare”, a declarat coordonatorul Centrului Antidrog Braila, Olga Condrat.

Prevenirea in comunitate s-a concretizat in campanii si proiecte nationale, precum si in activitati punctuale la initiativa colaboratorilor locali. In Penitenciarul Braila au fost implemenatate doua  proiecte initiate de Autoritatea Nationala a Penitenciarelor “Antialcool” program de asistenta  psihologica specifica destinat persoanelor cu antecedente de consum de alcool si “Antidrog” – program de asistenta  psihologica specifica destinat persoanelor cu antecedente de consum de droguri.  Pe parcursul a trei luni a fost implementata campania nationala “Dependent de speranta – inchisoarea nu este capat de drum” in parteneriat cu Penitenciarul Braila si Penitenciarul pentru Minori si Tineri Tichilesti.

La solicitarea Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si a acordului incheiat intre cele doua istitutii (A.N.A. si I.G.J.R.) s-a sustinut cursul “Formare de baza in domeniul prevenirii consumului de droguri” la IJJ Galati, Braila, Vrancea, in randul ofiterilor institutiilor beneficiare.

In domeniul asistentei consumatorilor de droguri s-au acordat servicii de asistenta  pentru 16  beneficiari. Au fost colectate fisele de  urgente datorate consumului de substante psihoactive de la cele 2 unitati spitalicesti din Braila: Spitalul Judetean de Urgenta Braila (23 fise) si Spitalul de Psihiatrie „Sf. Pantelimon” (368 fise de admiteri la tratament ca urmare a consumului).

Reducerea ofertei de droguri reprezinta, alaturi de reducerea cererii de droguri si acordarea asistentei integrate a consumatorilor de droguri, una din principalele directii de interventie a A.N.A. In acest sens, CPECA Braila a efectuat demersuri catre institutiile abilitate in combaterea fenomenului stricto sensu in scopul evidentierii principalelor aspecte privind reducerea ofertei de droguri. Din datele Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila sunt mentionate 192 persoane sanctionate contraventional pentru conducerea autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice si un numar de 66 de persoane cercetate penal pentru conducerea autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice. In evidentele Tribunalului Braila se afla 16 persoane condamnate cu inchisoarea pentru infractiuni la regimul drogurilor dintre care: 9 persoane cu executarea pedepsei in penitenciar, 2 persoane cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei si 5 persoane cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere. In cadrul Serviciului de Medicina Legala Braila s-au inregistrat 6 decese in urma consumului de alcool si au fost realizate 489 expertize toxicologice pentru consumul de alcool. Pentru consumul de droguri s-au realizat 2 expertize toxicologice.

Prioritatile centrului pentru anul in curs se concentreaza, pe langa cele de asistenta si prevenire adaptate fenomenului, pe identificarea si gestionarea fondurilor de dezvoltare,  de catre echipa locala de manageri de proiect formata in urma participarii la cursurile organizate de A.N.A. in anul 2013 in cadrul proiectului cofinantat din Fondul Social European, asigurand astfel resursele necesare implementarii politicii antidrog la nivel local.

Advertisements

Posted on 04/03/2014, in Invatamant, Sanatate, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: