Informare pentru plat ape suprafata agricola


APIA

APIA

* Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana pe 9 iunie desfasoara Campania de informare privind primirea cererilor de plata pe suprafata *

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana pe 9 iunie desfasoara Campania de informare privind primirea cererilor de plata pe suprafata, avand sloganul:

“Esti Fermier European. Depune la APIA cererea de sprijin! 2014 – anul tranzitiei catre noua Politica Agricola Comuna”.  Obiectivul general al campaniei il reprezinta informarea fermierilor cu privire la fondurile europene si nationale destinate schemelor/masurilor de sprijin pe suprafata in anul 2014, precum si la modalitatea de accesare a acestora.

Se pune accent in continuare pe informarea eficienta a fermierilor cu privire la aplicatia de identificare online a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii isi pot vizualiza, prin conexiune la internet, propriile parcele digitizate in campania anterioara si isi pot digitiza si masura cu exactitate si alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile in baza de date (LPIS) a APIA. De asemenea, aplicatia IPA Online pune la dispozitia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum si avertizari privind calitatea digitizarii parcelelor agricole si avertizari privind respectarea anumitor cerinte de ecoconditionalitate. Totodata, aplicatia IPAOnline informeaza fermierul daca parcelele digitizate sunt situate in zone eligibile pentru platile compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala.

Buna informare a fermierilor reprezinta una din primele si cele mai importante conditii pentru derularea la timp si corecta a intregului proces de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din Romania.

Pe durata Campaniei, centrele judetene si locale ale Agentiei vor organiza sesiuni de informare si instruire a fermierilor si respectiv a administratiei agricole din primarii, cu privire la perioada de depunere a cererilor de sprijn pentru plati pe suprafata in anul 2014, modalitatea de completare a acestora, conditiile de eligibilitate impuse de legislatia europeana si nationala, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum si la pachetele financiare care pot fi accesate in cadrul masurilor de sprijin pe suprafata. In cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atentie deosebita procedurii de completare electronica a declaratiei de suprafata si identificare, respectiv de schitare corecta, online a parcelelor agricole. De asemenea, se va pune accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecoconditionalitate pe toate suprafetele agricole utilizate. De aceste instruiri vor beneficia atat fermierii, cat si administratia agricola din primarii, respectiv personalul din bibliotecile judetene si comunale cuprinse in programul Biblionet”, a declarat Daniela Militaru, directorul APIA Braila.

Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafata se va derula in perioada 3 martie – 15 mai 2014, respectiv 9 iunie, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere. Masurile de sprijin pe suprafata sunt: Schema de plata unica pe suprafata (SAPS); Ajutoare nationale tranzitorii (ANT) – ANT 1 – culturi in teren arabil, ANT 2 – in pentru fibra, ANT 3 – canepa pentru fibra, ANT 4 – tutun, ANT 5 – hamei, ANT 6 – sfecla de zahar; Schema de plata separata pentru zahar; Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decat zona montana; Plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala.

Se continua angajamentele aflate in desfasurare. Pentru angajamentele care au fost finalizate in anul 2013 se accepta prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobarii PNDR de catre Comisia Europeana. Alte masuri sunt: Masura 211 – Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate; Masura 212 – Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural; Masura 214 – Plati de Agro-mediu – Pachetul 1 (P1) – Pajisti cu inalta valoare naturala, Pachetul 2 (P2) – Practici agricole traditionale, Pachetul 3 (P3) – Pajisti importante pentru pasari, Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi, Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologica, Pachetul 6 (P6) – Pajisti importante pentru fluturi, Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu. Se pot combina pe parcela: P1 cu P2 sau P4 cu P5. Nu se pot combina pe parcela P4 cu P7”, a mai zis Daniela Militaru.

Advertisements

Posted on 04/03/2014, in Agricultura. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: