Noutati financiare


Directia Finante Publice Braila

Directia Finante Publice Braila

* Au fost aduse modificari privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor *

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati aduce la cunostinta contribuabililor ca, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 123/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romsniei nr. 87 din 4 februarie 2014, au fost aduse modificari Ordinului presedintelui ANAF nr. 1950/2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

Prin acest act normativ au fost modificate continutul si instructiunile de completare pentru Formularul 100 “Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“. Aceasta actualizare a fost necesara ca urmare a modificarilor legislative aduse Codului fiscal prin OUG 102/2013, modificari ce au vizat in principal: posibilitatea unor contribuabili, de a opta, pentru un exercitiu financiar, diferit de anul calendaristic; includerea in sfera impozitului pe veniturile microintreprinderilor si a persoanelor care realizeaza venituri din consultanta si management, cu conditia ca ponderea acestor venituri in veniturile totale, sa nu depaseasca 20%; introducerea impozitului pe constructii reglementat de titlul IX 3 din Codul fiscal, impozit ce reprezinta venit al bugetului de stat.

Principalele modificari aduse continutului Formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” precum si instructiunilor de completare, sunt urmatoarele: a fost introdus in declaratia 100 impozitul pe constructii; au fost detaliate unele pozitii din Nomenclator referitoare la taxele aferente jocurilor de noroc respectiv „Taxa pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc” si „Taxa anuala pentru obtinerea autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc”; pozitiile referitoare la impozitul pe veniturile realizate de nerezidenti persoane fizice si  persoane juridice au fost inlocuite cu alte noi pozitii  structurate pe tipurile de venituri realizate de catre nerezidenti respectiv venituri din dividende, dobsnzi, redevente, comisioane, premii, remuneratii etc.; a fost eliminat din declaratia 100 impozitul pe veniturile din arenda ca urmare a modificarii tratamentului fiscal aplicabil acestuia si preluarii in formularul 112.

Prevederile noului ordin referitoare la Formularul 100 se aplica pentru declararea impozitelor si taxelor datorate incepsnd cu 1 ianuarie 2014. Declaratia privind obligatiile de plata  la bugetul de stat se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, ce este pus la dispozitia contribuabilului gratuit de catre unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF , la adresa http://www.anaf.ro.

Formularul se depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hsrtie, semnat si stampilat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Advertisements

Posted on 04/03/2014, in Finante. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: