Politistii braileni, la sfat cu elevii


PREVENIRE ELEVI (4)* Oamenii legii le-au oferit elevilor informatii si recomandari de care sa tina cont pentru a nu fi implicati, in calitate de autori sau victime, in fapte penale sau contraventionale *

Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Braila s-au aflat, miercuri, 12 februarie 2014, in mijlocul elevilor Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” din municipiul Braila, carora le-au oferit informatii si recomandari de care sa tina cont pentru a nu fi implicati, in calitate de autori sau victime, in fapte penale sau contraventionale.

Activitatea a fost sustinuta de politisti ai compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii si ai Biroului Proximitate si s-a adresat liceenilor si elevilor din ciclul gimnazial, activitate care se inscrie in Planul teritorial comun de actiune pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic si prevenirea delincventei juvenile in incinta si in zonele adiacente unitatilor de invatamant preuniversitar. Mesajul politistilor a fost adaptat categoriei de varsta a elevilor si riscurilor la care acestia sunt expusi, datorita particularitatilor psihocomportamentale specifice. In orientarea discutiilor purtate cu liceenii s-a avut in vedere atat faptul ca acestia se afla la varsta la care ar putea raspunde penal, cat si acela ca adolescentii sunt mai expusi riscului de a deveni victime ale unor infractiuni grave, printre care si traficul de persoane. Astfel, politistii le-au explicat elevilor notiunile de infractiune, contraventie, raspundere penala, cazier judiciar si le-au prezentat principalele cauze ale delincventei juvenile, situatiile cu potential criminogen si consecintele pe care savarsirea unei fapte penale le poate avea asupra viitorului unui minor. Nu au fost uitate nici elementele de noutate pe care prevederile noului Cod Penal le aduc in privinta sanctiunilor aplicabile minorilor care au savarsit infractiuni”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

Un subiect care a trezit in mod deosebit interesul liceenilor a fost acela al traficului de fiinte umane. Din discutiile purtate cu politistii si din filmele tematice care le-au fost prezentate, tinerii au aflat ce presupune traficul de persoane, sub ce forme se poate manifesta, cine poate fi victima, etapele prin care o persoana devine victima a traficului de fiinte umane, consecintele acestui lucru, dar si cum pot evita pericolul de a fi traficati. Intalnirea cu elevii din ciclul gimnazial le-a oferit politistilor ocazia de a discuta cu acestia despre importanta respectarii legilor, a adoptarii unui comportament civilizat la scoala, acasa, pe strada sau in mijloacele de transport in comun, cat si despre consecintele incalcarii legilor. De asemenea, copiilor le-au fost prezentate situatiile care i-ar putea aduce in situatia de victime ale unor infractiuni si modul in care trebuie se comporte pentru a nu fi implicati in evenimente negative.

Pentru intelegerea corecta si insusirea mesajului preventiv, elevilor le-a fost prezentat si un film educativ din care au aflat, printre altele, si cum o gluma, aparent nevinovata, poate duce la accidente cu urmari foarte grave, care i-ar putea marca pentru tot restul vietii. Informatiile prezentate de politisti au trezit interesul copiilor, care au participat activ la discutii, adresand intrebari pe marginea materialelor educative care le-au fost prezentate si a diferitelor situatii cu care s-au intalnit in viata de zi cu zi sau despre care au aflat din mass-media”, a mai adaugat purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

Advertisements

Posted on 04/03/2014, in Infractional, Invatamant. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: