Voluntar in situatii de urgenta


pompieri (1)* In anul 2013, Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta au participat la 163 interventii pentru diferite situatii de urgenta, din care la 78 interventii au participat singure *

In anul 2013, Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta au participat la 163 interventii pentru diferite situatii de urgenta, din care la 78 interventii au participat singure, iar la 85 interventii in cooperare cu  serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta.

In perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2014, pe timpul manifestarilor fenomenelor meteorologice periculoase, care au constat in ninsori abundene, viscol si temperaturi scazute, Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta din localitatile afectate, au intervenit pentru deblocarea a 105 autovehicule, salvarea a 122 persoane si deszapezirea a 93 gospodarii, precum si pentru asigurarea cu alimente, apa si lemne de foc pentru sapte familii.

La nivelul judetului Braila sunt infiintate 43  servicii voluntare pentru situatii de urgenta, care activeaza sub coordonarea Comitetelor locale pentru situatii de urgenta. Voluntariatul reprezinta activitatea de interes public, desfasurata benevol de catre persoane fizice, pe baza unui contract de voluntariat, in cadrul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta ce sunt constituite potrivit legii, la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor. Scopul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta il reprezinta apararea vietii, bunurilor si mediului impotriva incendiilor si dezastrelor, precum si realizarea masurilor de protectie civila pe plan local. Rolul voluntariatului in situatii de urgenta este acela de a participa activ la actiunile de prevenire a situatiilor de urgenta organizate de autoritatile administratiei publice locale si de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta. Obiectivele serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta sunt: informarea si instruirea comunitatilor locale privind cunoasterea si respectarea regulilor si masurilor de aparare impotriva incendiilor; verificarea modului de aplicare a normelor, reglementarilor tehnice si dispozitiilor care privesc apararea impotriva incendiilor; asigurarea interventiei pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor si protectia persoanelor, a animalelor si bunurilor periclitate de incendii sau in alte situatii de urgenta. Pentru atingerea acestor obiective autoritatile publice locale trebuie sa respecte criteriile de performanta privind structura organizatorica si dotarea serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, iar cetatenii, care au aptitudini pentru lucru in echipa, care  vor sa se implice in viata comunitatii, doresc sa dobandeasca competente noi si sunt apti din punct de vedere medical, pot deveni voluntari prin inscrierea in serviciile voluntare pentru situatii de urgenta constituite la nivelul comunitatilor locale din care fac parte”, a declarat lt.-col. Stefan Stoian, purtatorul de cuvant al ISU Braila.

Advertisements

Posted on 04/03/2014, in Eveniment, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: