Gasit dupa 16 ore


simionescu* In dimineata zilei de luni, o braileanca a anuntat la Politie ca in urma cu o zi fiul ei de 4 ani a plecat de acasa in mod voluntar. Oamenii legii s-au mobilizat si au pornit in cautarea minorului *

Luni, 10 martie 2014, o femeie de 33 de ani, a sesizat la Inspectoratul de Politie Judetean Braila, prin numarul pentru urgente 112, ca in ziua anterioara, in jurul orei 16.00, fiul ei, in varsta de 4 ani, a plecat in mod voluntar de la domiciliu si nu a mai revenit. Tinand cont ca sesizarea a venit dupa 16 ore de la momentul aproximativ al disparitiei, politistii de la Biroul Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale au demarat imediat cercetarile. Edilul Aurel Simionescu a precizat ca in astfel de situatii oamenii legii sa acorde mai multa atentie, in timpul patrularilor.

Din punctul meu de vedere, lucrurile nu au stat asa, ci este o alta poveste. Eu cred ca l-a trimis la cersit pe undeva si a uitat sa-l ia de acolo sau l-a pierdut. Nu este posibil ca un copil de 4 – 5 ani sa poata sa plece de acasa, de pe strada calugareni, sis a ajunga in centrul orasului, pe strada Carantina, la intersectia cu B-dul Al. I. Cuza, unde a fost gasit de politisti chiar in seara disparitiei, la ora 20.00. Eu spun ca va trebui, in continuare, sa vedem sis a fim mai putin aplecati la ceea ce spune legea, in sensul de a da copilul din nou familiei naturale, ca acolo sunt cele mai bune conditii. In destule cazuri acest lucru nu se intampla asa. Nu este posibil ca dupa 16 ore sa vezi ca nu mai ai acasa copilul mic. Cu un copil lasat la voia intamplarii putea avea loc orice lucru nedorit. Consider ca nu este bines a mai toleram astfel de incidente, trimitand copiii din nou la familia care nu a avut grija de ei”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

La scurt timp de la demararea cautarilor, judiciaristii au stabilit ca, in seara zilei de 9 martie 2014, a fost internat un minor cu varsta de circa 6 ani, care nu putea da relatii despre identitatea sa, in Centrul de Primire in Regim de Urgenta al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, amplasat pe strada C-tin Dobrogeanu Gherea. Copilul a fost observat de politistii de la Biroul Ordine Publica, in seara zilei de 9 martie, in jurul orei 20.00, la intersectia strazii Carantina cu B-dul Al.I.Cuza si, intrucat nu a putut da date despre identitatea sa sau adresa de domiciliu, a fost internat in centrul respectiv.

A doua zi, pentru ca minorul nu prezenta semnalmente si caracteristici vestimentare asemanatoare celor descrise, initial, de mama lui, pentru verificari complete aceasta a fost condusa la Centrul de Primire in Regim de Urgenta al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, unde l-a recunoscut pe fiul ei.

Minorul a ramas internat in institutia de protectie, urmand ca dupa efectuarea de verificari sa se dispuna masuri cu privire la situatia acestuia, de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. ingrijorator este faptul ca niciun brailean nu a sesizat prezenta unui copil singur in locurile si zonele pe unde acesta s-a deplasat, mai ales ca a circulat de la domiciliu, de pe strada Calugareni, pana in cealalta parte a orasului, unde a fost gasit de politisti, iar mama a sesizat disparitia dupa 16 ore de la momentul in care a observat ca acesta lipseste de acasa. in asemenea cazuri politistii si toate celelalte structuri implicate in cautarea minorilor disparuti se bazeaza si pe sprijinul cetatenilor carora ar fi trebuit sa li se para suspect un copil de 4 ani singur, mai ales ca se innoptase, si sa sesizeze imediat la Politie. Acest sprijin face ca persoanele lipsite de aparare, bolnavi cronici, minori sau tineri, sa fie gasiti intr-un timp mult mai scurt si sa fie incredintati familiilor sau apartinatorilor, fara sa fie victime ale vreunor infractiuni”, a precizat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Braila.

Spiritul civic al cetatenilor este benefic pentru politistii care, in cazul disparitiilor de persoane, trebuie sa perieze anumite zone, incepand cu cele apropiate locuintei de domiciliu, sa discute cu vecinii sau angajatii de la societatile comerciale de pe traseele pe care acestia pot circula, timpul fiind foarte pretios. De asemenea, se efectueaza verificari in statiile mijloacelor de transport in comun, in gari si autogari, precum si la toate unitatile medicale, bineinteles, vizionandu-se si imaginile de pe camerele de supraveghere amplasate in municipiu, daca persoana disparuta este din oras. Un simplu apel la 112 face sa nu se piarda atata timp de efectuare a investigatiilor si consumul atator resurse umane si materiale.

Advertisements

Posted on 16/03/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: