Discutii despre problemele agricultorilor


dorin petreaunpr* Deputatul UNPR Braila, Dorin Silviu Petrea, a participat la la intrevederea Comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, cu membrii comisiilor reunite pentru Afaceri Europene si Agricultura *

Luni, 17 martie 2014, deputatul UNPR Braila, Dorin Silviu Petrea, a luat parte la intrevederea Comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, cu membrii comisiilor reunite pentru Afaceri Europene si Agricultura ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Pe agenda evenimentului, care a avut loc in sala de sedinte a Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputatilor, au fost teme de actualitate, respectiv reforma Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2014 – 2020 si schemele pentru incurajarea instalarii tinerilor agricultori.

Sectorul agricol are un rol strategic si o politica agricola si de dezvoltare rurala comuna, puternica la nivel european, este fundamentala pentru viitorul Uniunii. PAC nu se refera numai la agricultori si la comunitatea rurala, ci la intreaga societate”,  a declarat Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.

Totodata, a fost abordata posibilitatea implementarii unei scheme specifice, cu scopul de a inlocui platile directe catre micii fermieri cu o plata forfetara. Aceasta procedura ar simplifica formalitatile, prin reducerea obligatiilor legate de cererea de sprijin, de „ecologizare”, de eco-conditionalitate si de controale. Rezultatul urmarit prin aceste modificari este reducerea costurilor, atat pentru fermieri, cat si pentru administratie.

Fermierii mici si mijlocii au un rol major in zonele rurale, deoarece creeaza locuri de munca, contribuie la dinamismul comunitatilor rurale si furnizeaza bunuri publice. In contextul socio-economic actual, afectat inca de criza financiara, agricultura trebuie sa fie recunoscuta ca sector comunitar strategic integrat si activ, cu impact nu doar in furnizarea si asigurarea alimentelor, ci si asupra societatii prin crearea locurilor de munca si intensificarii activitatilor non agricole in mediul rural”, a declarat deputatul UNPR, Dorin Silviu Petrea.

Conforma acestei scheme, instalarea tinerilor agricultori va fi incurajata prin instituirea unui ajutor suplimentar de 25%  pe durata primilor 5 ani. Aceste subventii se vor adauga masurilor de investitii in favoarea tinerilor, deja disponibile si se vor aplica in toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru a stimula reinnoirea generationala, plata de baza acordata ar putea fi completata de o plata suplimentara de 25% in primii 5 ani de la instalare. Optional, pentru statele membre, orice fermier care solicita sprijin poate decide sa participe la schema pentru micii fermieri si sa primeasca o plata anuala fixata de statul membru la o suma cuprinsa intre 500 si 1.250 de euro, indiferent de dimensiunea fermei.

Lista simplificata de masuri se va baza pe urmatoarele puncte forte: inovarea  prin promovarea utilizarii eficiente a resurselor, productivitatea, dezvoltarea durabila si benefica, realizate printr-o mai buna cooperare intre agricultura si cercetare, pentru accelerarea transferului de tehnologie catre fermieri.

Masurile care ii vizeaza pe tinerii fermieri pot include granturi pentru instalare de pana la 70.000 euro, investitii generate in active fizice si servicii de formare si de consiliere. In ce-i priveste pe micii fermieri, acestia pot primi granturi pentru inceperea unei afaceri de pana la 15.000 euro.

Advertisements

Posted on 18/03/2014, in Agricultura, Politica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: