A inceput campania de vaccinare anti-antrax


05-animale

* Toate cabalinele, bovinele, caprinele si ovinele care au implinit o luna de viata trebuie vaccinate impotriva antraxului incepand cu 1 mai *

Campania de vaccinari anti-antrax se desfasoara pe intreg teritoriul Romaniei, inainte ca animalele sa fie scoase la pasunat, costurile fiind suportate din bugetul de stat, in cadrul Programului Strategic. Proprietarii de animale din speciile mentionate sunt obligati prin lege sa permita accesul medicilor veterinari in gospodarii pentru a efectua vaccinarea.

Antraxul este o boala mortala, atat pentru animale, cat si pentru om, ea fiind usor transmisibila. Perioada medie de incubatie pentru antrax este de pana la sapte zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult pana la aparitia simptomatologiei.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioara a cavitatii bucale), prin ingestie de alimente contaminate si antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent. Alte simptome pot fi: ganglioni limfatici mariti in apropiere de zona cu leziunea cutanata, febra, migrene (dureri de cap) si un sentiment de disconfort.

Advertisements

Posted on 06/05/2014, in Agricultura, Sanatate, Social and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: