Alocare de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologica


Agricultura1

* Noul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020 prevede o alocare de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologica *

 

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in viitorul program PNDR 2014 – 2020, se va aloca o suma consistenta, si anume 200 de milioane de euro, pentru agricultura ecologica.

Poate nu este suficienta, dar cautam in continuare solutii ca sa sustinem acest sector care in ultima perioada a adus plus valoare in economia Romaniei. Daca ne uitam pe balanta comerciala, care este pe plus in 2013, inclusiv in luna ianuarie 2014, o parte din acest plus vine si din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca si in viitor sa se intample astfel de lucruri cu acelasi succes”, a spus secretarul de stat al MADR, Daniel Botanoiu.

Noile reglementari din sectorul agricol isi propun sa incurajeze producatorii bio, astfel incat agricultura ecologica sa isi mentina trendul ascendent din ultimii ani. In Romania, acest sector a crescut de la un nivel de 3.000 de hectare la 288.000 hectare in 2012.

Trebuie sa acordam o atentie deosebita acestui bun de pret pe care il avem, terenurile agricole, motiv pentru care credem ca agricultura ecologica, care ocupa in prezent un procent de 8%, nu se va opri aici. De la un nivel de 3.000 de hectare a ajuns la 288.000 hectare in 2012 si consideram ca este un domeniu dinamic care permite o dezvoltare echilibrata. Acesta s-a dezvoltat si datorita unei piete functionale la nivel european, chiar daca este un produs de nisa. Eu nu cred ca la nivel national produsele eco sunt scumpe, ele au un pret rezonabil care reflecta cu adevarat munca celor care sunt in sector”, a explicat secretarul de stat in MADR.

Botanoiu a adaugat ca produsele romanesti sunt mult mai sanatoase decat cele din celelalte state din UE, in conditiile in care Romania foloseste in agricultura, pe hectar, de 10 ori mai putine chimicale.

Premierul Victor Ponta a facut o declaratie menita sa le dea sperante producatorilor de legume si fructe, precum si fermierilor care se ocupa cu productia de alimente bio.

Sunt foarte hotarat ca, daca nu putem mai repede, de la 1 ianuarie 2015, sa aplicam reducerea de TVA si la legume, fructe, produse bio. Legumele si fructele reprezinta un domeniu extrem de sensibil la evaziune fiscala. La legume si fructe este o mare evaziune fiscala si este o concurenta neloiala producatorilor autohtoni”, a declarat premierul.

Advertisements

Posted on 06/05/2014, in Agricultura, Social and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: