Propuneri pentru cladirea de pe Polona


cladire polona

* Saptamana trecuta, consilierul judetean independent Marian Capatana, a prezentat o serie de propuneri privind destinatia imobilului renovat de pe strada Polona nr. 14 * Una dintre sugestiile sale face referire la infiintarea Muzeului Figurilor de Ceara, figuri care sa reprezinte personalitatile mondiale tratate de celebrul medic Ana Aslan *

Dr. Marian Capatana, consilier judetean independent, a inaintat Consiliului Judetean propunerile sale privind destinatia cladirii reabilitate, situata pe strada Polona nr. 14, unde si-a desfasurat activitatea Casa de Cultura a municipiului Braila. Propunerile sale sunt in numar de 7. Prima face referire la o sectie a Muzeului Brailei, ca urmare a faptului ca institutia culturala are in patrimoniu piese de o valoare inestimabila, care vorbesc despre comunitatea braileana si care sunt depozitate fara a fi expuse publicului. O alta propunere este legata de  infiintarea unei noi sectii, numita Casa Artelor. In spatiile elegante si generoase ale cladirii s-ar putea expune opere de arta ale creatorilor braileni. Nu trebuie uitate nici expozitiile foto, de caricatura, plus multe altele, toate piesele putand fi oferite spre vanzare. Tot pentru a se asigura o autosustinere finaciara, in subsolul cladirii se poate amenaja o cafenea sau o ceainarie, in ambientul carora s-ar putea realiza intalniri culturale, lansari de carte, dar si primiri de personalitati ai comunitatii brailene. Imobilul poate gazdui si un centru cultural interetnic care sa fie deschis tuturor minoritatilor (lipoveni, greci, turci, evrei, bulgari), pentru si cu sprijinul comunitatii acestora, in care sa se desfasoare actiuni culturale, stiintifice, spectacole, editare de brosuri, reviste si anuare ale comunitatii. Totodata, se doreste ca acest centru cultural sa fie si un loc de promovare a comunitatii si mediului de afaceri brailean.

Referitor la propunerea privind un club al tineretului, cladirea va treui organizata astfel incat sa asigure spatii pentru lansare de carte, sala de auditii a compozitiilor tinerilor talentati din judetul nostru, sala de proiectii si filme de colectii si documentare, precum si spatii pentru jocuri si divertisment de tipul sah, go, scrrable. Se doreste si atribuirea cladirii in vederea folosintei Asociatiei Culturale Licarte, organizatie culturala non-profit, infiintata pe langa Liceul de Arta “Hariclea Darclee”. Scopul atribuirii este acela ca desi Liceul de Arta “Hariclea Darclee” realizeaza un numar mare de productii artistice, cum ar fi concerte, recitaluri, spectacole, expozitii, acestea se adreseaza unui public redus al comunitatii locale, intrucat nu dispune de spatii expozitionale si conceristice. O alta propunere este legata de infiintarea unui muzeu al figurilor de ceara. Pornind de la exemplul muzeelor figurilor de ceara <Madame Tussaud>, in care se expun opera in marime naturala, in marile orase ale Europei, se doreste ca si la Braila sa existe un astfel de muzeu. Insa figurile de ceara care vor fi expuse sa repretinte personalitati mondiale, tratate de celebrul medic gerontolog prof. dr. Ana Aslan”, a declarat consilierul judetean dr. Marian Capatana.

Consilierul judetean s-a gandit si la Comunitatea Evreiasca. In acest sens, propunerea vizeaza organizarea, in spatiile cladirii, a unui obiectiv cultural, sistematizat pe 2 paliere: muzeul regional al Holocaustului si muzeul Comunitatii Evreiesti din Braila si Galati , avandu-se in vedere ca din aceste orase un numar insemnat de evrei au contribuit la formarea Statului Israel, la data de 14 mai 1948. De asemenea, se doreste, cu sprijinul Comunitatii Evreiesti, si realizarea unui centru de promovare pe toate planurile a relatiilor romano-israeliene.

 

Advertisements

Posted on 06/05/2014, in Cultura, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: