S-a stabilit pretul la masa verde


stancu cj

* In judetul Braila exista o productie de masa verde de 2-3 tone pe hectar, asta din cauza conditiilor de intretinere a pasunilor * In acest sens, consilierii judeteni au votat in unanimitate ca pretul la masa verde de pe pasuni, pentru 2014, sa fie de 0,07 lei pe kg masa verde *

In ultima sedinta a Consiliului Judetean, consilierii judeteni au purtat discutii despre stabilirea pretului la masa verde de pe pasunile din judetul nostru. S-a supus dezbaterii aprobarea tarifului de 0,08 lei pe kg masa verde, insa consilierul judetean al Partidului National Liberal Vasile Cortez a scos in evidenta ca acest pret este mult prea mare avand in vedere cheltuielile care le face crescatorul de animale, in momentul in care recurge la efectuarea de lucrari de intretinere a pasunilor.

Vasile Cortez a declarat: “Se pare ca suntem scumpi cu acest pret de 0,08 lei pe kg masa verde. Ciobanului, care inchiriaza de la primarie, fiind obligat sa faca si niste lucrari la pasune, i se va cere pe cap de animal suma de 60 sau 70 lei, nicidecum 30 sau 40 lei. Eu consider ca acest tarif este mult prea ridicat”.

Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila, i-a solicitat lui Traian Cismas, directorul Directiei pentru Agricultura a Judetului, sa explice in baza carui act normative s-a ajuns la concluzia ca pretul sa fie intre 0,07 si 0,09 lei pe masa verde. Traian Cismas a spus ca s-a propus pretul de 0,08 lei ca urmare a faptului ca la nivelul judetului nostru exista o productie de masa verde de maxim 2-3 tone pe hectar, sub valoarea productiei care se inregistreaza in alte judete ale tarii.

traian-cismas-directorul-dadr-brailaDirectorul DAJ Braila, Traian Cismas, a explicat: “CJ Braila stabileste pretul pe kg masa verde. Eu cred ca atat timp cat avem subventiile pe cap de animal, care sunt de 630 lei, intervine acum la crescatorul de animale, care inchiriaza si concesioneaza suprafata de pasunat, subventia pe suprafata. Avand in vedere productia de masa verde in zona de campie a judetului Braila si tinand cont de cheltuielile cu lucrarile specifice de intretinere, fertilizare si suprainsamantare, a reiesit un pret mediu de 0,07 – 0,09 lei pe kg masa verde. Acest pret este orientativ, el depinzand de categoria de pajisti si de zonele unde sunt amplasate, pe solurile nisipoase, saraturate si lunci, acestea necesitand lucrari agropedoameloreative, unde productia este mult mai scazuta”.

In finalul dezbaterii, consilierii judeteni au fost de accord, votand in unanimitate, ca pretul sa fie de 0,07 lei pe kg masa verde, cu scopul de a-i ajuta pe crescatorii de animale.

Advertisements

Posted on 06/05/2014, in Agricultura, Politica, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: