Fostul prefect de Galati, acuzat ca a comandat uciderea unui martor incomod


fost prefect galati* Emanoil Catalin Bocaneanu, fost prefect al judetului Galati, a fost retinut saptamana trecuta de procurorii DNA, sub acuzatia de trafic de influenta, santaj, instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si abuz in serviciu, este expert pe probleme juridice * Anterior functiei de prefect, el a fost consilier juridic in mai multe institutii de stat si companii private * Instanta a dispus arestarea lui Bocaneanu pentru instigare la violenta * Aurel Simionescu, primarul municipiului Braila, a precizat ca este un semnal de alarma ca astfel de persoane regurg la un asemenea gest, si mai ales ca este un inalt functionar public, adica fost prefect, provenind dintr-o zona semi-militarizata *

Fostul prefect de Galati, Emanoil Bocaneanu, a fost arestat din nou, dupa ce a incalcat conditiile eliberarii conditionate, el plecand din Galati la Braila unde s-a intalnit cu un barbat pentru a discuta despre angajarea unui asasin pentru uciderea unuia din denuntatorii din dosarul sau de coruptie. Surse judiciare sustin ca Bocaneanu ar fi incercat sa angajeze un interlop care „sa ii faca de petrecanie” celei care l-a denuntat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in speta Elena Schipor, fosta sefa a Evidentei Persoanelor din Galati.

Marti, 6 februarie, fostul prefect al judetului Galati si fost director executiv al Directiei Judetene de Evidenta Persoanei, Emanoil Catalin Bocaneanu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, fiind acuzat de noua infractiuni, printre care trafic de influenta, santaj, delapidare si abuz in serviciu.

Despsimire acest caz a tinut sa faca o serie de precizari primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, subliniind ca este un semnal de alarma ca astfel de persoane regurg la un asemenea gest, si mai ales ca este un inalt functionar public, adica fost prefect, provenind dintr-o zona semi-militarizata.

Aceasta persoana provine dintr-o zona semi-militarizata, neocupand prea mult timp functia de prefect al judetului Galati. Din start el a pornit cu stangul, pentru ca este adevarat, fiecare dintre noi purtam astfel de discutii, in sensul ca se intreaba daca exista posibilitate de angajare, sub forma de informatie, dar sa se ajunga la un asemenea gest, amenintand ca daca nu angajeaza pe o anumita persoana , atunci se vor intampla diverse lucruri”, a precizat Aurel Simionescu.

De asemenea, edilul-sef a mai tinut sa mentioneze ca dupa anii `90, selectia prefectilor lasa de dorit, in sensul ca de fiecare data trebuie sa existe in gandire faptul ca la conducere trebuie sa vina persoane tinere, fie ca fac parte din partidele politice, fie ca imbratiseaza doctrina respective formatiuni politice.

In momentul in care la conducerea unei institutii, precum ar fi Prefectura, vine o persoana tanara, aceasta trebuie sa fie constienta ca i se va rascoli trecutul, in cazul in care, in timpul mandatului sau, comite o greseala, fie ea cat de mica. Cand are loc un astfel de lucru, trebuie sa isi asume ceea ce a facut in trecut. Pe de alta parte, partidele politice trebuie sa-si formeze din timp tinerii pentru a le duce mai departe doctrina. Formatiunile politice trebuie sa aiba persoane si din afara, care le imbratiseaza ideile, pentru ca in diferite situatii politicienii pot recurge la o serie de consultari cu respectivele persoane, care pot fi specialisti in diferite domenii de activitate”, a spus primarul, adaugand ca in ultima vreme, multe persoane merg pe ideea ca “daca promoveaza concursul de inalt functionar public, cu siguranta va ajunge prefect sau suprefect, insa acest lucru nu este adevarat, iar mentalitatea de astazi trebuie schimbata”.

Revenind la cazul fostului prefect al judetului vecin, potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, la 1 august 2013, Emanoil Catalin Bocaneanu l-a amenintat si a facut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati (n.r. aceasta persoana fiind martor denuntator din dosarul de coruptie a lui Bocaneanu), pentru a-l determina sa accepte angajarea in institutie a lui Carmen Cotan, o prietena a sotiei sale. Bocaneanu mai este acuzat ca, in perioada decembrie 2012 – 2013, cu ocazia derularii concursului pentru ocuparea functiei de inspector-sef al ISU Galati, fiind membru al comisiei, “s-a implicat activ in sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta sa fie declarat castigator la concursul desfasurat in luna august 2013”, dupa cum sustine surse judiciare. De asemenea, Emanoil Bocaneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Ialomita “sa nu-si valorifice corect cunostintele in vederea ocuparii functiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin, fiind deja prefect al judetului Galati, primise in repetate randuri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare si bauturi, in valoare de aproximativ 1.569 lei”, au mai spus procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit ca Emanoil Catalin Bocaneanu a facut demersuri astfel incat sa se asigure ca firma lui Laurentiu Budur, care avea un contract cu Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati, va primi contravaloarea contractului, in conditiile in care nu Prefectura Judetului Galati gestiona fondurile acestei unitati, ci Consiliul Judetean Galati. O alta fapta de care este acuzat Bocaneanu, care ar fi fost comisa in perioada 2012 – 2013, este aceea ca, in calitate de prefect, ar fi determinat angajati din Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati sa-i prelungeasca suspendarea din activitate unei angajate a unitatii, primind in schimb sume de bani, in mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia. In rechizitoriu mai este stipulate ca Bocaneanu, in calitate de prefect, cu ocazia completarii declaratiei de avere pe anul 2013, nu a evidentiat vanzarea a doua apartamente, unul detinut impreuna cu sotia sa si celalalt detinut in cote parti de sotia sa, impreuna cu mama acesteia, dupa dezbaterea succesiunii. Mai mult, acesta a imprumutat o persoana cu 50.000 de euro, “fara a reiesi concret provenienta acestei sume”, potrivit unor surse din cadrul DNA.

* Cine este cu adevarat Emanoil Bocaneanu *

fost prefect galati 1Emanoil Bocaneanu are 47 de ani, este casatorit si are un copil. In perioada 1993-1998 Bocaneanu a absolvit cursurile Universitatii “Danubius” din Galati, fiind licentiat in Drept, iar in perioada 1993 -1997 a urmat cursurile Universitatii “Dunarea de Jos”, obtinand licenta in Administratie Publica. In perioada septembrie 1997 – februarie 2001 a fost inspector la Consiliul Judetean Galati, unde a avut atributii de indrumare si control privind intocmirea si inregistrarea actelor de stare civila, intre martie 2001 si octombrie 2002 a fost consilier juridic la ISPAT Sidex Galati, iar din 2002 si pana in 2008 a fost consilier juridic la BCR, apoi, timp de doua luni, a fost consilier la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati.

In perioada martie 2008 – noiembrie 2009, Bocaneanu a fost consilier juridic la Directia Generala a Finantelor Publice Galati, iar ulterior a fost director executiv la Directia Judeteana de Evidenta a Populatiei din Consiliul Judetean Galati. In mai 2012, Emanoil Catalin Bocaneanu a fost numit prefect al judetului. Conform declaratiei de avere completate in luna iunie, Emanoil Bocaneanu detine in municipiul Galati o treime dintr-o casa de locuit de 400 de metri patrati, cumparata in anul 2008. El are si un autoturism Ford Focus, fabricat in anul 2006 si achizitionat printr-un contract de leasing. Bocaneanu a acordat unei persoane fizice doua imprumuturi in nume personal de 50.000 de euro in total. Acesta a contractat si un credit in acest an, de 39.815 lei, scadent in anul 2019. Conform declaratiei de avere, in anul 2012, el a incasat venituri totale de 53.020 lei, iar sotia sa de 10.929 lei.

Facem precizarea ca Emanoil Catalin Bocaneanu a fost numit prefect de Victor Ponta in a doua zi a mandatului sau de prim ministru, respectiv 8 mai 2012 si demis in 20 noiembrie 2013, in locul acestuia fiind numit Dorin Otrocol. Fostul prefect de Galati, Catalin Emanoil Bocaneanu, care in toamna trecuta fusese arestat pentru mai multe infractiuni de coruptie, a ajuns din nou in arestul Politiei, acuzatia care ii este adusa de aceasta data fiiind de „instigare la violenta”. Fostul prefect fusese eliberat din arest preventiv pe data de 10 februarie, cand instanta a inlocuit masura arestarii preventive cu cea a controlului judiciar. Atunci cand a fost eliberat, interlopul a mers la Politia si l-a parat pe fostul prefect de Galati, iar politistii au trimis un ofiter sub acoperire care s-a dat drept asasin si s-a intalnit cu prefectul. In cele din urma, Emanoil Bocaneanu a fost prins in flagrant in timp ce negocia.

Advertisements

Posted on 08/05/2014, in Administratie, Eveniment, Infractional, Politica, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: